Saudijska Arabija otvara prvu prodavnicu alkoholnih pića, ali samo za diplomate: Ovo su pravila koja se moraju poštovati

24.01.2024

14:30

0

Nova prodavnica će se nalaziti u Diplomatskoj četvrti Rijada

Saudijska Arabija otvara prvu prodavnicu alkoholnih pića, ali samo za diplomate: Ovo su pravila koja se moraju poštovati
Libanski barmen služi bezalkoholna pića u Rijadu - Copyright Profimedia

Saudijska Arabija se sprema da otvori  prvu prodavnicu alkohola u glavnom gradu Rijadu, koja će služiti isključivo za nemuslimanske diplomate, rekao je danas neimenovani izvor upoznat s planovima.

Kupci će morati da se registruju preko mobilne aplikacije, da čekaju odobrenje Ministarstva spoljnih poslova i da poštuju mesečne kvote kada je u pitanju dozvoljena količina alkohola.

Nova prodavnica će se nalaziti u Diplomatskoj četvrti Rijada, kvartu u kojem se nalaze ambasade i borave diplomate i koja je "strogo ograničena" na nemuslimane. 

Nije jasno da li će drugi nemuslimani, koji nisu diplomate, imati pristup alkoholu, iako je većina imigranata koji žive u kraljevstvu iz drugih većinski muslimanskih zemalja.

Saudijski državni "Arab njuz" izvestio je ove nedelje da je vlada uvela nova ograničenja na uvoz alkohola unutar diplomatskih pošiljki, što može povećati potrebu za novom prodavnicom.

Saudijska Arabija ima stroge zakone protiv konzumiranja alkohola i ljudi koji ga koriste mogu biti kažnjeni stotinama udaraca bičem, deportacijom, novčanim kaznama ili zatvorom. 

Kao deo reformi, bičevanje je uglavnom zamenjeno zatvorskom kaznom, dok je alkohol do sada bio dostupan samo preko diplomatske pošte ili na crnom tržištu.
 

BONUS VIDEO

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike