Influenserka osuđena na dve godine zatvora jer je izgovorila muslimansku molitvu dok je jela svinjetinu (VIDEO)

22.09.2023

14:34

0

Takođe joj je naloženo da plati 250 miliona indonezijskih rupija (16.230 dolara), inače će joj kazna u suprotnom biti produžena za tri meseca

Influenserka osuđena na dve godine zatvora jer je izgovorila muslimansku molitvu dok je jela svinjetinu (VIDEO)
Copyright Printscreen Twitter

Indonežanska influenserka sa Tiktoka osuđena je na dve godine zatvora zbog izgovaranja muslimanske molitve pre jedenja svinjetine u viralnom snimku.

Lina Lutfijavati proglašena je krivom za „širenje informacija koje bi mogle da podstaknu mržnju među pojedincima i određenom verskom zajednicom“, saopštio je Okružni sud u Palembangu u svojoj presudi u utorak, prenosi Džakarta Glob.

Lutfijavati je takođe naloženo da plati 250 miliona indonezijskih rupija (16.230 dolara), a sudija je rekao da će joj kazna u suprotnom biti produžena za tri meseca.

Lutfijavati, poznata na internetu kao Lina Mukherdži, izvinila se pre početka suđenja.

- Znam da sam pogrešila, ali zaista nisam očekivala ovu kaznu - rekla je ona novinarima ispred zgrade suda.

- Nijedan čovek nije savršen. U budućnosti ću praviti samo smešan sadržaj koji neće vređati ljude - dodala je ona.

 

@vicenews Lina Mukherjee, an Indonesian TikToker who identifies as Muslim, has been sentenced to two years in prison for a viral video of her eating pork. She’s been charged under Indonesia’s blasphemy law which has become increasingly strict in recent years. #indonesia #indonesian #linamukherjee #pork #bali #muslim #islam #blasphemy #viralvideo #linamukherje #linamukherjeereal #linamukherjeechallenge #tiktokindonesia #indonesiatiktok ♬ original sound - VICE News

 

Video koji je influenserku doveo u sukob sa zakonom postavljen je u martu. Lutfijavati je snimila sebe kako govori „Bismillah“ („U ime Alaha“) pre nego što je probala svinjsko meso. Tiktokerka, koja se i sama identifikuje kao muslimanka, rekla je da je „radoznala" kakav ukus ima svinjetina.

Snimak je postao viralan, prikupivši milione pregleda i privukao je pažnju konzervativnih grupa, uključujući Indonežanski savet ulema, najviše svešteničko telo muslimana u zemlji, koje je postupke žene nazvalo „blasfemičnim“. Lutfijavati je na kraju prijavljena policiji i optužena prema zakonima o bogohuljenju.

Indonezija je najveća zemlja na svetu sa muslimanskom većinom, gde 231 milion ljudi, ili 93 odsto odrasle populacije, kaže da je njihova religija islam. Zakon zabranjuje prekršaje protiv šest zvanično priznatih religija Indonezije - islama, hinduizma, budizma, katolicizma, protestantizma i konfučijanizma.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike