Đaci hteli da uvedu šerijat u školi u Nemačkoj: Zalažu se i za kamenovanje, policija kaže da nema krivičnog dela

16.01.2024

14:26

2

Sudar kultura

Đaci hteli da uvedu šerijat u školi u Nemačkoj: Zalažu se i za kamenovanje, policija kaže da nema krivičnog dela
Nekoliko đaka u Nemačkoj je želelo da uvede šerijatski zakon u svojoj školi - Copyright AP Photo/ Fred Ernst

Četvorica učenika muslimanske veroispovesti pozvali su na uvođenje strogih islamskih pravila u svojoj srednjoj školi "Nordštat" u Nojsu, gradu u nemačkoj pokrajini Severna Rajna Vestfalija. 

Kako prenosi Dojče vele, učenici starosti 17, 19 i 18 godina, tražili su da se nastava striktno razdvoji po polovima, da muškarci drže časove plivanja dečacima, a žene devojčicama i da devojčice obavezno nose marame.

Između ostalog, tražili su da čet-grupe koje postoje za komunikaciju unutar razreda budu razdvojene po polovima, kao i da se muslimanima obezbedi prostorija u školi u kojoj bi mogli da se mole i da im se dozvoli da petkom ranije napuste školu da bi mogli da odu u džamiju.

Četvorica učenika su na času izričito izjavila da odbacuju demokratiju i javno podržali kamenovanje i druga kršenja ljudskih prava, a na društvenim mrežama na internetu širili su video-snimke salafističkih propovednika kao što je fundamentalista Pjer Fogel, navodi se u policijskom izveštaju.

Takođe su, kako piše Dojče vele, vršili pritisak na druge muslimane za koje tvrde da su "loši muslimani".

Uprava škole je o slučaju obavestila policiju prošlog decembra, a o tome su, kako se navodi, informisani i Državna bezbednost, javno tužilaštvo u Diseldorfu, kao i Pokrajinska kancelarija kriminalističke policije (LKA).

U izveštaju stoji da je bilo i nekoliko incidenata prošle godine, u martu i decembru, a za trojicu od četvorice učenika navodi se da su već registrovani zbog sličnih problema. 

Međutim, inspektori nisu pronašli elemente krivičnog dela, barem ne u incidentima koji su se dogodili u martu. Javno tužilaštvo još istražuje šta se dogodilo u decembru, a sumnja se da je došlo do pretnji i prinude. 

Kako se navodi u policijskom izveštaju, provereni su i roditelji četvorice optuženih učenika, ali nije utvrđeno ništa što ugrožava državu. Istražitelji su informisali i pokrajinsku kriminalističku policiju sa zahtevom da se to prosledi saveznom MUP-u i Kancelariji za zaštitu Ustava.

Profimedia
Đaci žele da budu razdvojeni po polovima i da devojčice nose marame

Škola se obratila i preventivnom programu "Putokaz" (Wegweiser) za ekstremne islamiste koji sprovodi Severna Rajna Vestafalija i pozvala njihovog stručnjaka da pomogne, međutim, to nije imalo uspeha, ističe se u policijskom izveštaju.

Pokrajinski ministar unutrašnjih poslova Herbert Rojl (CDU) ocenio je za list "Rajniše post" da je slučaj veoma ozbiljan. 

On je pozvao roditelje, nastavnike i ljude koji rade sa mladima da budu oprezniji po pitanju islamističke radikalizacije mladih.

- Ako primetite da se nešto dešava, pobrinite se za to što pre. Ne smemo dozvoliti da naši najmlađi kroz propagandu dospeju u ruke ekstremističkih grupa - poručio je Rojl.
 

BONUS VIDEO

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike