Turski parlament odobrio članstvo Švedske u NATO-u! Još samo jedna zemlja se protivi

23.01.2024

21:31

0

Ovim je uklonjena značajna prepreku za pristupanje nordijske zemlje vojnom savezu

Turski parlament odobrio članstvo Švedske u NATO-u! Još samo jedna zemlja se protivi
Copyright Profimedia

Turski parlament izglasao je u utorak odobrenje za kandidaturu Švedske za članstvo u NATO-u.

Od 346 poslanika koji su glasali, 287 je bilo za pristupanje Švedske, a 55 je glasalo protiv. Četiri su bila uzdržana.

Glasanje je bilo drugi korak u procesu ratifikacije Turske nakon što je parlamentarna komisija za spoljne poslove prošlog meseca odobrila kandidaturu. Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan sada može da potpiše zakonski protokol.

Ovim je uklonjena značajna prepreku za pristupanje nordijske zemlje vojnom savezu, i sada je Mađarska jedina država članica koja još nije odobrila pristupanje Švedske.

Međutim, u utorak je mađarski premijer Viktor Orban rekao da je pozvao svog švedskog kolegu Ulfa Kristersona da poseti Mađarsku kako bi pregovarali o uslovima pristupanja Švedske.

Švedska i Finska su podnele zahtev za članstvo u NATO-u u maju 2022. nakon pokretanja ruske vojne operacije u Ukrajini ranije te godine. Finska je pristupila NATO-u u aprilu 2023. godine, ali se Švedska suočila sa brojnim kašnjenjima.

Erdogan se u početku protivio kandidaturi Švedske, optužujući zvaničnike ove zemlje da su previše popustljivi prema vojnim grupama, uključujući Kurdistansku radničku partiju (PKK). Od podnošenja zahteva Švedska je pooštrila antiterorističko zakonodavstvo i pristala da bliže sarađuje sa Turskom po pitanju bezbednosti.

Erdoganovo odobrenje kandidature Švedske za pristupanje takođe je usledilo nakon što su SAD odobrile prodaju borbenih aviona F-16 Turskoj.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike