Tragedija u vrtiću! Preminuo dečak kome je zapala jabuka u dušnik - Hitna pomoć stigla brzo, ali nisu uspeli da ga spasu

23.01.2024

22:34

0

Autor: M. Vu.

Iako su vitalni znaci deteta bili stabilni, lekari su saopštili da je dečak izgubio bitku za život

Tragedija u vrtiću! Preminuo dečak kome je zapala jabuka u dušnik - Hitna pomoć stigla brzo, ali nisu uspeli da ga spasu
Uviđaj rumunske policije - Copyright Profimedia

Nakon smrti 18-mesečnog dečaka koji je bio u komi od prošle nedelje, u Rumuniji - muk. Mališan je stradao nakon što se gotovo udavio jabukom u privatnom vrtiću u Rumuniji.

Nesreća se desila 19. januara kada je veći deo jabuke završio u dečakovom dušniku. Vaspitačica je odmah reagovala i pozvala Hitnu pomoć, koja je u poslednjem trenutku uspela da reanimira dete. Dečak je potom hitno prevezen u bolnicu, gde je smešten na Odeljenje intenzivne nege Okružne hitne kliničke bolnice u Oradei.

Iako su vitalni znaci deteta bili stabilni, lekari su saopštili da je dečak izgubio bitku za život. Smrt je zvanično potvrđena danas u 15.55 časova.

Ustanovljeno je prilikom uviđaja da privatni vrtić nema dozvolu za rad i da nije akreditovan, tačnije da je u dokumentima naveden kao centar za rekreativne aktivnosti.

Pixabay
 

Dve vaspitačice su navodno intervenisale nakon što se beba počela daviti komadom jabuke koji je dobio kao užinu.

Dečak je čak dahtao nekoliko minuta dok nije stigla Hitna pomoć. Slučaj je do sada istražen u slučaju ličnih povreda, ali će se optužba, nakon smrti deteta, najverovatnije promeniti u ubistvo iz nehata.

Hitna pomoć je stigla za 5 minuta, prema navodima nadležnih, ali je dečak već bio u kardio-vaskularnom zastoju.

- Pet minuta bez kiseonika je nepovratno oštećenje mozga - saopštili su lekari.

Prema podacima Ministarstva prosvete, u Rumuniji postoji preko 900 akreditovanih privatnih vrtića ili su u procesu akreditacije. Nekoliko hiljada drugih radi u drugim oblicima, ali niko ne zna tačan broj. Mnogi roditelji znaju situaciju, ali kažu da nemaju izbora.

Bonus video:

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike