Liderka AfD hoće Degzit: Britanija je bila u pravu, i Nemačka bi trebalo da održi referendum o izlasku iz EU

22.01.2024

15:57

0

"To je model za Nemačku"

Liderka AfD hoće Degzit: Britanija je bila u pravu, i Nemačka bi trebalo da održi referendum o izlasku iz EU
videl1 - Copyright AP Photo/Michael Sohn

Predsednica Alternative za Nemačku (AfD) Alis Videl izjavila je da će se ta stranka, ukoliko dođe na vlast, zalagati za referendum o članstvu u Evropskoj uniji po uzoru na Bregzit.

- To je model za Nemačku - rekla je za Fajnenšel tajms.

Ona je dodala da će AfD nastojati da reformiše Evropsku uniju i ukloni njen "demokratski deficit", uključujući ograničavanje ovlašćenja Evropske komisije za koju kaže da predstavlja "neizabranu izvršnu vlast".

- Međutim, ako reforma nije moguća, ako ne uspemo da obnovimo suverenitet država članica EU, trebalo bi da pustimo narod da odlučuje, baš kao što je to uradila Velika Britanija. I mogli bismo da imamo referendum o Degzitu - izlasku Nemačke iz EU - poručila je Videl.

Pixabay
 

Nemački ustav postavlja stroga ograničenja za nacionalne plebiscite, pa čak i da se oni održe, ankete pokazuju da bi velika većina Nemaca glasala za ostanak u EU.

Inače, AfD vodi u anketama u svih pet istočnonemačkih saveznih država uoči lokalnih i evropskih izbora u septembru i junu.

Na nacionalnom nivou ima 22 procenta, iza opozicione Hrišćansko-demokratske unije desnog centra, ali ispred sve tri stranke u koalicionoj vladi kancelara Olafa Šolca.

Međutim, trenutni uspeh AfD-a ne garantuje joj mesto u budućoj vladi.

AfD je obaveštajna služba u tri savezne nemačke države klasifikovala kao desničarski ekstremistički pokret.

Bilo je poziva da se stranka zabrani nakon što je otkriveno da su političari AfD-a prisustvovali tajnom novembarskom sastanku grupa krajnje desnice.
 

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike