Aktivista iz Tajlanda dobio 50 godina zatvora! Osuđen zbog vređanja monarhije

19.01.2024

07:32

0

Autor: M.M.

Tehnički, dobio je zatvorsku kaznu od 75 godina, ali je kazna smanjena za jednu trećinu kao priznanje za saradnju u pravnom postupku

Aktivista iz Tajlanda dobio 50 godina zatvora! Osuđen zbog vređanja monarhije
Čeka ga kazna od 50 godina zatvora - Copyright Thai Lawyers for Human Rights via AP

Apelacioni sud u Tajlandu izrekao je jednom političkom aktivisti, kako se veruje, rekordnu kaznu za krivično delo uvrede monarhije, dajući mu kaznu od 50 godina zatvora nakon što ga je proglasio krivim za 25 kršenja zakona.

Mongkon Tirakot (30) prvobitno je osuđen prošle godine na 28 godina zatvora od strane pokrajinskog suda u severnoj provinciji Čjang Rai zbog 14-27 postova na Fejsbuku za koje je optužen.

Apelacioni sud severnog regiona u Čang Raju proglasio je Mongkona krivim u četvrtak ne samo u 14 slučajeva, već i u 11 od 13 slučajeva za koje ga je niži sud oslobodio, objavila je grupa tajlandskih advokata za ljudska prava. Apelacioni sud ga je osudio na dodatne 22 godine zatvora, čime je njegov ukupni iznos porastao na 50 godina.

Tehnički, dobio je zatvorsku kaznu od 75 godina, ali je kazna smanjena za jednu trećinu kao priznanje za saradnju u pravnom postupku.

Zakon o vređanju monarhije, delo poznato kao lese-majeste, predviđa zatvorsku kaznu od tri do 15 godina po svakoj tački. Često se pominje kao član 112 nakon njegove oznake u Krivičnom zakoniku Tajlanda.

Bonus video:

 

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike