Vođa jezivog kulta mogao bi da bude optužen za ubistvo 400 ljudi: Makenzi im naredio da se izgladnjuju do smrti, prvo se ustremio na decu

18.01.2024

13:08

0

Scena iz horor filmova zatečena je u kenijskoj šumi u aprilu 2023.

Vođa jezivog kulta mogao bi da bude optužen za ubistvo 400 ljudi: Makenzi im naredio da se izgladnjuju do smrti, prvo se ustremio na decu
Pol Mekenzi - Copyright Profimedia

Kenijski sudija je tokom saslušanja u primorskom gradu Malindiju zatražio procenu mentalnog zdravlja vođe kulta "Dobre vesti" Pola Makenzija i 30 njegovih saradnika pre formalnog podizanja optužnica za ubistvo više od 400 ljudi, među kojima je i 191 dete.

Tela žrtava, otkrivena u šumi Šakahola prošlog aprila, šokirali su svet, naročito zbog svoje brojnosti.

Tužioci najavljuju optužnice protiv ukupno 95 osoba, koje obuhvataju optužbe za ubistvo, ubistvo iz nehata, terorizam i mučenje. Kašnjenje u podizanju optužnice pripisuju teškom zadatku lociranja, ekshumacije i obdukcije pronađenih ljudskih ostataka.

Mekenzijev advokat izjavio je da se samoprozvani pastor, koji je u pritvoru od početka ekshumacija, aktivno uključuje u istražni proces.

Lider "Dobrih vesti", prema tvrdnjama vlasti, naredio je svojim sledbenicima da izgladne sebe i svoju decu do smrti, verujući da će tako otići u raj pre kraja sveta. Više od 400 tela je pronađeno tokom dugotrajnih ekshumacija u šumi, dok su neki sledbenici još bili živi.

Informacije od prošle godine ukazuju na to da je Makenzi planirao masovno izgladnjivanje u tri faze, počevši s decom, zatim ženama i mladićima, i na kraju preostalim muškarcima. Makenzi je, kao bivši taksista, zabranio članovima kulta slanje dece u školu i posećivanje lekara kad su bolesni.

Prošlog decembra Makenzi je već bio osuđen na 12 meseci zatvora zbog proizvodnje i distribucije filmova bez dozvole.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike