Novi portret kralja Čarlsa biće u svakom kutku Britanije: Građani besni zbog para koje su date za to (FOTO)

16.01.2024

20:33

0

Javne institucije mogu da ga dobiju besplatno ako apliciraju za njega

Novi portret kralja Čarlsa biće u svakom kutku Britanije: Građani besni zbog para koje su date za to (FOTO)
Copyright AP Photo/Andreea Alexandru

Novi portret britanskog kralja Čarlsa III zvanično je objavljen u utorak, a kreiran je da stoji u javnim zgradama širom Velike Britanije u okviru šeme od 8 miliona funti koju finansira vlada, a koju je grupa za kampanju protiv monarhije opisala kao „sramotno rasipanje novca“.

Javne institucije poput policije, škola, sudova i vatrogasnih i spasilačkih službi u Velikoj Britaniji mogu da apliciraju za njega da besplatno visi u njihovim prostorijama.

Portret je napravio fotograf Hugo Barnand u zamku Vindzor 2023. godine, navodi se u saopštenju kraljevog kabineta.

Kralj Čarls (75) na fotografiji nosi uniformu kraljevske mornarice admirala flote sa zvaničnim medaljama i odlikovanjima.

Bernand je takođe napravio venčane fotografije kralja i kraljice Kamile iz 2005. i njihove portrete sa krunisanja. Njegovo delo su i zvanični portreti princa Vilijama i Kejt Midlton nastali na dan njihovog venčanja 2011. godine.

- Stupanje Njegovog veličanstva kralja na tron označilo je novo poglavlje u našoj nacionalnoj priči - rekao je zamenik premijera Oliver Dauden u zvaničnom saopštenju kabineta.

- Prikazivanje ovog novog portreta svima će poslužiti kao podsetnik na primer koji je dao naš krajnji javni službenik i nadam se da će što veći broj podobnih organizacija želeti da nastavi ovu ponosnu britansku tradiciju i oda počast vladavini našeg kralja - dodao je Dauden.

Novi portret kralja Čarlsa može da visi pored svih prošlih portreta kraljice Elizabete koje bi javna zgrada mogla imati, prenosi BBC. Tokom njene 70 godina duge vladavine napravljeno je nekoliko portreta pokojne kraljice za javne zgrade.

Kancelarije čije prijave budu prihvaćene dobiće besplatno kopiju fotografije u formatu A3 u ramu od hrastovine.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike