UN kritikuju Alabamu: Pogubljenje azotom je mučenje!

16.01.2024

14:02

0

Protokol Alabame ne predviđa davanje sedativa pre pogubljenja

UN kritikuju Alabamu: Pogubljenje azotom je mučenje!
Kenet Smit - Copyright AP/Alabama Department of Corrections

Kancelarija UN za ljudska prava pozvala je danas saveznu američku državu Alabamu da zaustavi svoje prvo planirano pogubljenje osuđenika metodom gušenja azotom i upozorila da bi to moglo da predstavlja mučenje i kršenje američkih obaveza prema međunarodnom pravu. 

Pogubljenje Keneta Smita, osuđenog za ubistvo izvršeno po nalogu 1988. godine, zakazano je za 25. januar. Na njegovo lice bi trebalo da bude stavljena maska povezana sa bocom sa azotom kako bi mu se uskratio kiseonik.  

- Ozbiljno smo zabrinuti da bi Smitovo pogubljenje u ovim okolnostima moglo da dovede do kršenja zabrane mučenja ili drugog okrutnog, nehumanog i ponižavajućeg postupanja ili kažnjavanja, kao i njegovog prava na efikasna pravna sredstva - rekla je portparolka Kancelarije UN za ljudska prava Ravina Šamdasani na brifingu za novinare u Ženevi. 

Ona je naglasila da su ta prava navedena u dva međunarodna ugovora o ljudskim pravima, koja obavezuju SAD. 

Šamdasani je izrazila zabrinutost da protokol Alabame ne predviđa davanje sedativa pre pogubljenja.

Profimedia
 

- Zabrinjavajuće je što se ovo sve više ustaljuje kao način pogubljenja - ocenila je ona.

Američke države sve teže nabavljaju barbiturate koji se koriste za smrtonosne injekcije, delimično zbog evropske zabrane kojima se farmaceutskim kompanijama zabranjuje da prodaju lekove za potrebe pogubljenja.

Pojedine savezne američke države su zato pokušale da ožive starije metode pogubljenja, kao što su streljački odredi, dok su Alabama, Misisipi i Oklahoma uveli nove protokole zasnovane na gasu. 

Američki savezni sud odlučio je ranije ovog meseca da Alabama može krajem januara da sprovede prvu smrtnu kaznu gušenjem azotom, uz ocenu da je malo verovatno da bi ova metoda mogla da bude okrutna za osuđenika.

Smit je osuđen na smrt pošto je utvrđeno da je, zajedno sa još jednim muškarcem, za 1.000 dolara ubio Elizabet Senet, po nalogu njenog supruga, inače sveštenika, koji je bio u dugovima i hteo je da iskoristi njeno životno osiguranje.

Muž se ubio nedelju dana nakon zločina, a drugi ubica je pogubljen 2010. godine.

 

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike