Amputacija delova tela, kamenovanje, bičevanje: Kako se primenjuje šerijatski zakon i šta znači za žene

18.08.2021

12:47

0

Koliko se strogo tumači i poštuje razlikuje se od zemlje do zemlje i zavisi od nadležne vlade

Amputacija delova tela, kamenovanje, bičevanje: Kako se primenjuje šerijatski zakon i šta znači za žene
Izvršilac kazne bičuje Avganistanku - Copyright Profimedia

Nakon što su se talibani posle 20 godina vratili na vlast u Avganistanu u fokusu svetske javnosti je šerijatski zakon. Kako su talibani rekli da će “žene imati sva prava u okviru šerijatskog zakona”, javnost interesuje kako se on primenjuje i šta znači posebno za žene i devojčice.

– Garantujemo sva prava žena u okviru šerijatskog zakona. Žene mogu da rade u obrazovanju i zdravstvu. Ako je međunarodna zajednica zabrinuta, neka znaju da će naše žene imati sva prava u okviru šerijata. Naše žene su muslimanke i moraju poštovati šerijatski zakon – rekao je portparol talibana Zabihulah Mudžahid.

Pročitajte još

Kao i svaki pravni sistem, šerijat je složen i njegova praksa se u potpunosti oslanja na kvalitet i obuku stručnjaka.

Islamski pravnici izdaju smernice i presude, a one koje se smatraju formalno pravnim rešenjima zovu se fetve.

Prema tumačenju BBC-a, postoji pet različitih škola šerijatskog prava, a doktrine se razlikuju po tome koliko se doslovno tumače tekstovi iz kojih proizilazi šerijatsko pravo.

Šerijatsko pravo je islamski pravni sistem koji deluje i kao temeljni verski moralni kodeks islama i kao grupa pravila koja se primenjuju na sve segmentea života, uključujući verske obaveze, svakodnevne rutine i lična uverenja.

AP Photo/Maya Alleruzzo

Sve radnje su kategorizovane kao obavezne, preporučene, dopuštene ili nedozvoljene, a način na koji se primenjuje šerijatski zakon unutar društva razlikuje se od države do države.

Prema šerijatu, zločini se dele u tri kategorije: najmanje teški (tazir), za koje kazna zavisi od odluke suda, oni za koje se počinioci kažnjavaju istim onim što je pretrpela njihova žrtva i najteži prekršaji (hudud), koji se smatraju zločinima protiv Boga.

Preljuba, lažna optužba za nezakonit polni odnos, konzumiranje alkohola, krađa i pljačka spadaju u najteže prekršaje, što znači da se počinitelji mogu bičevati, kamenovati, proterati ili pogubiti.

Za takve zločine predviđena kazna uključuje i amputaciju dela tela.

Talibani slede ekstremnu verziju šerijata u kojoj se praktikuju javna pogubljenja i amputacije delova tela, zabrana slušanja muzike, gledanja televizije i premlaćivanje muškaraca koji se nisu molili pet puta dnevno ili su brijali bradu.

Profimedia

Za dela protiv druge osobe, od ubistva do napada, kažnjava se odmazdom, pri čemu se prema počinitelju postupa isto kao i prema žrtvi, piše u enciklopediji “Britanika”. Ova vrsta kaznenog dela smatra se građanskim prekršajem, a ne kriminalom u tehničkom smislu, budući da država nema pravo da pokrene kazneni postupak, već samo žrtva ili porodica žrtve.

Za nekolicinu konkretnih zločina kazna zna da bude fiksna: smrt za napuštanje islama, amputacija ruke za krađu, te šake i noge za razbojništvo, smrt kamenovanjem za vanbračne seksualne odnose kada je počinitelj oženjen, 100 udaraca bičem kad je počinitelj neoženjen i 80 udaraca bičem za nedokazanu optužbu o nečednosti i za konzumiranje alkohola.

Koliko se strogo tumači i poštuje šerijatsko pravo, delimično ili u celosti, razlikuje se od zemlje do zemlje i zavisi od nadležne vlade.

Neke zemlje su odlučile da usvoje nekoliko aspekata šerijatskog prava u kombinaciji sa sistemima evropskog stila, dok ga druge, uključujući Saudijsku Arabiju, Katar i Iran, mnogo radikalnije slede, piše britanski portal “INews”.

Pročitajte još

Inače, tokom prethodne talibanske vlasti u Avganistanu, između 1996. i 2001, žene su morale da budu u svojim kućama i nisu smele da ih napuštaju osim u pratnji muškarca.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike