Primetili je lovci na talente, zašto je posebna i zbog čega je kralj Frederik plakao na venčanju? Nepoznati detalji o kraljici Meri

13.01.2024

17:00

0

Spremite se za krunisanje nove ere u danskim kraljevskim dvoranama, gde će se spojiti duh Australije, Danske i Škotske pod jednim kraljevskim plaštom

Primetili je lovci na talente, zašto je posebna i zbog čega je kralj Frederik plakao na venčanju? Nepoznati detalji o kraljici Meri
Danska sutra dobija novu kraljicu - Meri - Copyright Profimedia

Velika promena očekuje Dansku sutra, kada prestolonaslednik Frederik preuzme kraljevski tron od svoje majke, kraljice Margareta. Međutim, ono što će ovu tranziciju učiniti još značajnijom jeste činjenica da će njegova supruga, Meri Donaldson, postati prva kraljica u istoriji s tla Australije.

Iako se Meri odrekla australijskog i britanskog državljanstva kada se udala za danskog prestolonaslednika i stekla dansko, u Australiji raste uzbuđenje. Nedelja će označiti istorijski trenutak kada će Meri Donaldson postati prva Australijanka na tronu jedne države.

Pored svoje danskog identiteta, Meri nosi i tragove svog škotskog porekla, što je bilo vidljivo i na venčanju pre 19 godina. Njen otac je, obučen u tradicionalni škotski kilt, ispratio svoju kćerku do oltara, dodatno naglašavajući njeno škotsko nasleđe. Stoga, neki britanski mediji već je nazivaju novom kraljicom Škota.

 

 

Otkrijte manje poznate detalje iz života ove izuzetne žene koja će uneti sveži dah i internacionalnu notu u dansku kraljevsku porodicu.

Spremite se za krunisanje nove ere u danskim kraljevskim dvoranama, gde će se spojiti duh Australije, Danske i Škotske pod jednim kraljevskim plaštom.

Ko je Meri Elizabet Donaldson

Tanana, decentna i otmena, blagog osmeha, tamnokosa lepa Australijanka mamila je poglede i pre nego što je postala princeza. Primetili su to i lovci na talente, pa je još 1998, dve godine pre nego što je upoznala budućeg supruga, snimila reklamu za železničku kompaniju Australije. 

 

 

Meri Elizabet Donaldson je rođena kao četvrto dete profesora matematike i sekretarice na Univerzitetu u Tasmaniji, a ranu mladost je uglavnom provela u predgrađu idiličnog naziva Peskovita uvala, na tom australijskom ostrvu. Bila je sportski i muzički tip, igrala košarku i hokej na travi, svirala klavir, flautu i klarinet, učila francuski. Završila je trgovinu i pravo na tasmanijskom univerzitetu, a posle su je poslovi, uglavnom računovodstveni i menadžerski u reklamnoj industriji, koje je obavljala za razne kompanije, odveli u Melburn, pa u Sidnej. 

 

 

Ljubav planula na Olimpijskim igrama

Njena ljubavna priča jedna je od nekoliko kraljevskih ljubavnih storija kojima je kumovala Olimpijada. 

Danskog prestolonaslednika Frederika upoznala je u baru Slip In u Sidneju, neposredno nakon ceremonije otvaranja Olimpijskih igara 2000. Nije imala pojma ko je on

A Frederik je bio u pravom kraljevskom društvu. Osim njegovog mlađeg brata Joakima, tu su bili španski prestolonaslednik i sada kralj Felipe, njegov brat od ujaka princ Nikolaos od Grčke i Danske, te norveška princeza Marta Luiz. 

I Frederik i Nikolaos važili su za bonvivane, ljubitelje žurki i provoda. 

Meri je izašla u pab sa svojim cimerom, čija je sestra, sticajem okolnosti poznavala Felipea i počelo je zajedničko druženje. 

A onda je žensko društvo zapodenulo priču o tome da li su zgodniji muškarci sa maljavim ili sa ćosavim grudima i Frederik, Joakim i Nikolaos su se ponudili da budu zamorčići.

Između Freda i Meri odmah se razvila određena bliskost, iako ona tvrdi da nije bila ljubav na prvi pogled. Ali Fred je dobio broj telefona i pozvao je već sutradan. 

Ostatak je već istorija koja će svoju krunu bukvalno dobiti sutra, kada 52-godišnja Meri sedne na danski presto uz svog supruga Frederika X.

Spektakularno venčanje

Njihovo kraljevsko venčanje 14. maja 2004. u katedrali u Kopenhagenu bilo je pravi spektakl, a mnogima je ostalo upamćeno i po tome što je srećni princ gotovo sve vreme lio suze radosnice, dok je njegova izabranica svečanu ceremoniju izdržala poput prave princeze, dostojanstveno i graciozno.

 

 

U kasnijim intervjuima priznala je koliko joj je bilo teško u početku. Osećala se pomalo usamljeno, u potpuno drugačijoj sredini i kulturi od one u kojoj je odrasla, u zemlji čiji je težak jezik morala da savlada, u ulozi u kojoj ne samo da nikada do tada nije bila, nego nije ni sanjala da će ikada biti.

Frederik i Meri imaju četvoro dece: 18-godišnjeg Kristijana, koji će sutra zvanično dobiti titulu prestolonaslednika, 16-godišnju Izabelu i 13-godišnje blizance Vinsenta i Jozefinu.  

 

 

Meri je oličenje moderne princeze. Osim uloge supruge i majke, aktivna je u humanitarnim aktivnostima i ima svoju fondaciju koja pomaže u rešavanju socijalnih problema, nasilja u porodici ili otuđenosti.

Od sutra će i zvanično biti - kraljica Meri. 

Ko se tome nadao, kada se, samo nekoliko dana nakon krunisanja danske kraljice Margrete, u dalekoj Australiji, u porodici profesora matematike, rodila jedna devojčica. 

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: 24sedam

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike