Ko je princeza Meri, buduća kraljica Danske? Frederika upoznala slučajno, pisalo se da ju je prevario, a postaće prva Australijanka na tronu

04.01.2024

21:19

0

Posle popularne svekrve, ona će biti nova ženska figura na tronu

Ko je princeza Meri, buduća kraljica Danske? Frederika upoznala slučajno, pisalo se da ju je prevario, a postaće prva Australijanka na tronu
Copyright Profimedia

Uspon izvršne direktorke prodaje iz Australije na presto evropske kraljevske porodice biće okončan sredinom ovog meseca kada princeza Meri Elizabet od Danske postane kraljica supruga.

Finalni deo Merinog puta od Tasmanije do danskog prestola bio je očišćen u novogodišnjoj noći iznenadnom abdikacijom kraljice Margarete II, koja je najavila da će se povući 14. januara.

To je izuzetno redak potez u Danskoj, gde monarh nije abdicirao od 1146. godine, kada se kralj Erik III odrekao krune da bi se pridružio manastiru, navodi Kraljevska kuća.

Margaretin najstariji sin, prestolonaslednik Frederik, postaće kralj, dok će njegova supruga, princeza Meri, postati prva Australijanka koju će zvati kraljicom, što je oduševilo njene obožavaoce u domovini.

Za mnoge Merine pratioce iz Australije ovo je prikladan završetak romanse koja je slavno započela u bučnom pabu u Sidneju u vreme Olimpijskih igara 2000.

Kako priča kaže, oni su se upoznali u "Slip Innu", koji se smatra malo verovatnim mestom na kom bi mogao da se nađe budući danski kralj, a još manje mestom na kom će se sresti sa budućom kraljicom.

Profimedia
 

Milioni su gledali kad se par venčao 2004. Dve decenije kasnije, očekuje se da će njihov uspon na tron očarati ljude širom sveta - od Kopenhagena do tasmanijske prestonice Hobarta, gde je Meri rođena.

Tasmanijski premijer Džeremi Roklif rekao je u saopštenju u ponedeljak da država ne može biti ponosnija na princezu Meri.

- Sa svojom smernošću, milošću i dobrotom, siguran sam da će princeza Meri biti prihvaćena kao kraljica pored svog muža Frederika kada uskoro bude proglašen za kralja - rekao je Roklif.

- Radujem se što ću gledati sledeću generaciju i rođenu kraljicu Tasmanije kako predvode budućnost Danske - dodao je.

Kraljičina abdikacija

Novogodišnji govor kraljice Margarete uglavnom se koncentrisao na poznatu teritoriju monarha, sumirajući uspone i padove tokom godine koja je upravo prošla.

Profimedia
 

Ona se dotakla tragedije rata, nevinih života izgubljenih u Gazi, širenja antisemitizma i važnosti podrške Danske Ukrajini. Govorila je o klimatskim promenama, izazovima veštačke inteligencije i o tome koliko se ponosi svojim unukom, princom Kristijanom, koji je upravo napunio 18 godina.

Tada se vladarka osvrnula na sopstveni život i to kako joj je nedavna uspešna operacija leđa dala razlog da razmišlja o budućnosti. Tačnije, rekla je da je razmišljala da li bi sada bio pravi trenutak da se odgovornost prenese na sledeću generaciju i zaključila da je sada pravo vreme za to.

-  Dana 14. januara 2024, pedeset dve godine nakon što sam nasledila svog voljenog oca, povući ću se sa mesta kraljice Danske. Predaću presto svom sinu, prestolonasledniku Frederiku - rekla je Margareta.

Saopštenje je privremeno pauziralo proslavu Nove godine u Danskoj, pošto su kraljevski dopisnici požurili da popune praznine.

- Niko nije znao - rekao je Kristijan Ring-Hansen Holt za televiziju za ABC u Australiji.

Džulijet Riden, glavna urednica medija „The Australian Women's Weekly", rekla je da većina Danaca očekuje da će Margareta biti na tom poslu doživotno, slično kao i britanska kraljica Elizabeta II, koja je vladala do svoje smrti u septembru 2022.

Profimedia
Sleva nadesno: Princ Vinsent, princ Frederik, princ Kristijan, kraljica Margareta II, princeza Meri, princeza Izabela i princeza Jozefina

Ali gledajući unazad, neke odluke sugerisale su da se kraljica Margareta sprema da se povuče, rekla je Ridenova za CNN. Na primer, njen potez da smanji broj članova kraljevske porodice i oduzme kraljevske titule deci svog mlađeg sina, princa Joakima, i njegove supruge, princeze Mari, koja nije bila zadovoljni tim potezom i nedavno se preselila u SAD.

- Mislim da je to uradila tako da njen sin, prestolonaslednik Frederik, ne bi morao to da radi u ranim fazama svoje monarhije, da sve to skloni s puta kako bi on mogao da počne sa novim spiskom - rekla je Ridenova.

To takođe odražava razmišljanje pragmatičnog monarha koji je želeo da predstavi kraljevsku porodicu vrednom novca, na čelu sa dva njihova najpopularnija člana, rekla  je Ridenova.

- Kraljevsku porodicu podržava 82 odsto ljudi u Danskoj - to su brojke o kojima političari sanjaju - rekla je Ridenova.

Danska kraljevska porodica ima ograničenu ulogu prema ustavu zemlje, a vlast pripada parlamentu. Monarsi igraju važnu ambasadorsku ulogu i potpisuju nove zakone.

Popularna princeza

Profimedia
 

Meri je rođena 1972. u porodici škotskog profesora matematike i britanskog izvršnog asistenta. Prema njenoj zvaničnoj biografiji, školovanje je započela u Hjustonu u Teksasu pre nego što se vratila u Hobart da bi pohađala školu i univerzitet.

Meri je karijeru započela kao izvršni direktor oglašavanja, što je zahtevalo putovanja po Evropi, pre nego što je dobila ulogu u firmi za nekretnine sa sedištem u Sidneju. Tamo je upoznala Frederika, mladog danskog princa, za kog se kasnije udala u katedrali u Kopenhagenu na raskošnoj ceremoniji koju su prenosile televizije širom sveta.

Dobili su četvoro dece, uključujući princa Kristijana, sada sledećeg u redu za tron.

Osim što je hvaljena zbog svoje umerenosti i smisla za modu, Meri je stekla obožavaoce zbog posvećenosti društvenim problemima kroz „The Mary Foundation", osnovanu 2007.

- Ona je žestoki zagovornik seksualnih prava žena i devojaka. Ona je žestoki zagovornik izbeglica. Tako da je dokazala da vredi kao ozbiljan uzor i lider u Danskoj i mislim da Australija može biti veoma ponosna na to kakva je kraljica postala - rekla je Ridenova.

Simpatije javnosti prema njoj su porasle, naročito kad su krajem prošle godine mediji širom sveta preneli priče o navodnoj romansi princa Frederika sa glumicom rođenom u Meksiku Henovevom Kasanovom.

Profimedia
 

Kasanova je izdala saopštenje u kom je oštro negirala te tvrdnje i pretila sudskim postupkom protiv „Lecturasa", španskog časopisa koji je objavio njihove fotografije iz noćnog izlaska. Kraljevska kuća se nije oglašavala tim povodom.

- Mislim da je to verovatno bila uobičajena reakcija, jedan od onih scenarija danske kraljevske porodice „nikad se ne žali, nikad ne objašnjavaj". Ništa se nije dogodilo što se njih tiče - kazala je Ridenova.

Kada se nova generacija danske kraljevske porodice popne na tron, neće biti ništa od pompe i raskola koji su pratili krunisanje britanskog kralja Čarlsa III prošlog maja.

Detalji nisu potvrđeni, ali Kraljevska kuća kaže da će kraljica Margareta abdicirati u Državnom savetu, savetodavnom telu monarhije.

Ridenova veruje da će se 14. januara verovatno novi kralj i kraljica pojaviti na balkonu palate Kristijansborg sa danskim premijerom, a možda i mahati iz Amalijenborga, zvanične rezidencije kraljevske porodice u Kopenhagenu.

Profimedia
 

- Mislim da ćemo videti Meri i Frederika na balkonu i celu njihovu porodicu oko njih. Tako će predstaviti novu, modernu monarhiju Danske, i mislim da će to biti veoma moćna slika - rekla je ona.

To će verovatno povećati interesovanje za Meri u svetu i Australiji, rekla je Ridenova, dodajući da slika princeze na naslovnu stranu časopisa „The Australian Women's Weekly" obično vodi do veće prodaje.

- Ona je i sad veoma, veoma popularna. Tako da njena popularnost može samo da se poveća kada bude postala kraljica - rekla je ona.

 

Bonus video

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike