Prestonica Danske u groznici dan pred abdikaciju i krunisanje novog kralja: Očekuje se da će Kopenhagen u nedelju biti krcat (VIDEO/FOTO)

13.01.2024

15:31

0

Odlazak obožavane kraljice i dolazak njenog sina na presto pratiće nekoliko hiljada građana na ulicama glavnog grada

Prestonica Danske u groznici dan pred abdikaciju i krunisanje novog kralja: Očekuje se da će Kopenhagen u nedelju biti krcat (VIDEO/FOTO)
Copyright Profimedia

Na ulicama Kopenhagena mogu se videti nesvakidašnji prizori. Svuda se mogu videti crveno-bele zastave, kaldromom je prošetala grupa konja sa jahačima koji su nosili instrumente i mačeve praćene praćene praznim kočijama koje je vuklo šest konja, a svuda se čuo zvuk bubnjeva.

Bila je to proba u petak za događaj koji se dešava jednom u generaciji koji bi trebalo da se odigra za nešto više od 48 sati: formalna abdikacija danske kraljice Margarete II.

Iako su u prestonici u toku pripreme, krunisanje kraljičinog sina, prestolonaslednika Frederika, neće biti u centru pažnje, posebno ne onako kako je bilo ispraćeno krunisanje kralja Čarlsa.

 

 

U Danskoj neće biti kruna optočenih draguljima, zlatnih kočija ili krznenih haljina. Kao što je to bio slučaj od uvođenja ustava 1849. godine, neće biti ni svečanosti.

Umesto toga, posle povorke Frederika i njegove supruge Meri, praćene kraljicom, do Kristijansborg palate, proglas će uručiti premijer. U 15 časova Mete Frederiksen će se pojaviti na balkonu palate, u kojoj se nalazi danski parlament, da proglasi novog monarha.

Ipak, očekuje se da će u nedelju, dve sedmice pošto je kraljica iznenada u novogodišnjoj noći objavila da planira da se povuče posle 52 godine na tronu, grad biti prepun.

Prošle sedmice se poslednji put provozala u kočiji kroz grad, pozdravljajući one koji su se okupili da je vide.

 

 

Uprkos kratkom roku, mnogi hoteli i restorani su popunjeni, a očekuje se da će veliki broj ljudi stići iz cele zemlje i sveta da se oprosti od popularne kraljice.

U Bistrou Rojal, na uglu Kongens Nitorva, gde će povorka proći u nedelju, morali su da angažuju više osoblja, jer veruju da će restoran biti pun onih koji bi iz prvog reda da vide sve.

Pretpostavlja se da je dansko kraljevsko domaćinstvo prošle godine dobilo više od 120 miliona danskih kruna (13,8 miliona funti) od novca poreskih obveznika. U Britaniji suvereni grant za 2022-23. iznosio je 86,3 miliona funti.

 

 

Danska vlada je u procesu finalizacije novog zakona, koji je prema ustavu obavezan po dolasku novog monarha, za dodelu kraljevskih finansija. Već je procenjeno da će porodici biti potrebno više novca.

Danski ministar finansija Nikolaj Vamen, socijaldemokrata, rekao je u petak da kraljevska porodica mora da bude "moderna i otporna na budućnost", ali da mora da ima dovoljno sredstava za obavljanje svog posla i da je vlada "potpuno posvećena" tome.

Bonus video

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike