Više nisu visočanstva nego ekselencije: Titule dece danskog princa zvanično promenjene

05.01.2023

12:19

0

Odluka o uklanjanju njihovih titula objavljena je u septembru i stupila je na snagu od 1. januara

Više nisu visočanstva nego ekselencije: Titule dece danskog princa zvanično promenjene
Princ Joakim sa suprugom Meri i decom - Copyright Profimedia

Četvoro unuka danske kraljice Margrete II zvanično je izgubilo kraljevske titule prinčeva i princeze na Novu godinu i dobilo nove titule grofova i grofice, što je saopšteno na zvaničnom sajtu kraljevske porodice.

Nikolaj (23), Feliks (20), Henrik (13) i Atina (10), deca su kraljičinog mlađeg sina, princa Joakima (53).

Deca će zadržati svoje mesto u liniji nasleđivanja posle svog oca, koji je šesti u redu za tron.

Joakim je Nikolaja i Feliksa dobio sa bivšom suprugom Aleksandrijom, groficom od Frederiksborga, a Henrika i Atinu sa sadašnjom suprugom princezom Meri.

Odluka o uklanjanju njihovih titula objavljena je u septembru i stupila je na snagu od 1. januara ove godine.

Iako je kraljica rekla da je odluku donela imajući u vidu najbolji interes svojih unuka i monarhije, oduzimanje njihovih titula izazvalo je tenzije unutar kraljevske porodice.

Profimedia
Kraljica Margareta II

U saopštenju iz oktobra kraljica je rekla da joj je „žao“ što je „potcenila u kojoj meri“ će princ Joakim i njegova deca biti pogođeni njenom odlukom.

Ona je objasnila da „kraljevske titule uključuju niz obaveza i dužnosti koje će u budućnosti biti na manjem broju članova kraljevske porodice. Ovo prilagođavanje, koje smatram neophodnim za opstanak monarhije, želim da obavim u svoje vreme”.

U septembru je palata najavila da će kraljevske titule biti „ukinute“ i da će se o njenim unucima govoriti kao o ekselencijama, a ne kao kraljevskim visočanstvima.

Unuci su nasledili svoje titule princa i princeze po rođenju, a kraljica im je dodelila titule grofa i grofice Monpezat 2008.

- Kraljičina odluka je u skladu sa sličnim prilagođavanjima koja su druge kraljevske kuće na različite načine napravile poslednjih godina - dodaje se u septembarskom saopštenju.

Profimedia
Princ Frederik sa suprugom, decom i kraljicom Margaretom II

Kraljica je nastojala da svojim unucima da više slobode da „u mnogo većoj meri oblikuju svoje živote, a da ne budu ograničeni posebnim razmatranjima i dužnostima koje podrazumeva formalna pripadnost Kraljevskoj kući Danske“.

Joakim je nakon objave rekao za danske medije da je „cela njegova porodica veoma tužna“.

- Nikada nije zabavno gledati kako se vaša deca tako maltretiraju. Našli su se u situaciji koju ni sami ne razumeju - rekao je on.

Aleksandrija je takođe rekla da se njena deca osećaju „prognano“ od strane kraljice.

Četvoro dece kraljičinog najstarijeg sina, Frederika, prestolonaslednika Danske, koji je prvi u redu za tron, ova odluka nije pogodila i ona su zadržala svoje titule Njihovih kraljevskih visočanstava.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike