Naučnici fascinirani otkrićem u svemiru: Mislili smo da je to nemoguće

12.01.2024

13:48

0

Na više od 9 milijardi svetlosnih godina od Zemlje, ogromni sistem je previše daleko da bi se video direktno

Naučnici fascinirani otkrićem u svemiru: Mislili smo da je to nemoguće
Copyright Profimedia

Astronomi su otkrili kosmičku megastrukturu u obliku prstena, čije proporcije osporavaju postojeće teorije univerzuma.

Takozvani Veliki prsten ima prečnik od oko 1,3 milijarde svetlosnih godina, što ga čini jednom od najvećih struktura ikada uočenih u svemiru. Na više od 9 milijardi svetlosnih godina od Zemlje, previše je daleko da bi se video direktno, ali bi njegov prečnik na noćnom nebu bio veliki koliko i 15 Meseca.

Zapažanja, predstavljena u četvrtak na 243. sastanku Američkog astronomskog društva u Nju Orleansu, značajna su jer izgleda da veličina Velikog prstena prkosi fundamentalnoj pretpostavci kosmologije koja se zove kosmološki princip. Prema njemu je univerzum homogen i izgleda identično u svakom pravcu.

- Iz trenutnih kosmoloških teorija nismo mislili da su strukture ove veličine moguće. Mogli bismo očekivati možda jednu izuzetno veliku strukturu u čitavom našem vidljivom univerzumu - rekla je Aleksija Lopez, doktorand na Univerzitetu Central Lankašire, koja je vodila analizu.

Veliki prsten je samo jedna od sve većeg broja neočekivano velikih struktura. Druge uključuju Džinovski luk, koji se pojavljuje odmah pored Velikog prstena i koji je takođe otkrila Lopez 2021. Kosmolozi izračunavaju trenutnu teorijsku granicu veličine struktura na 1,2 milijarde svetlosnih godina, ali Veliki prsten i Džinovski luk, koji se protežu na procenjene 3,3 milijarde svetlosnih godina, prekoračuju ovu granicu.

 

 

Intrigantno je da su ove dve strukture na istoj udaljenosti od Zemlje, što povećava mogućnost da su deo povezanog kosmološkog sistema.

- Ove neobičnosti se stalno guraju pod tepih, ali što više budemo otkrivali, moraćemo da se suočimo sa činjenicom da je možda potrebno preispitivanje našeg standardnog modela, jer nepotpun u najboljem slučaju, dok nam u najgorem treba potpuno nova teorema kosmologije - rekla je Lopez.

Struktura izgleda kao gotovo savršen prsten na nebu, ali dalja analiza je otkrila da ima oblik sličniji vadičepu, koji je poravnat licem na Zemlju.

Kosmolozi nisu sigurni koji mehanizam je mogao da dovede do strukture. Jedna od mogućnosti je tip akustičnog talasa u ranom univerzumu, poznat kao barionske akustične oscilacije, koji bi mogao dovesti do sfernih školjki u rasporedu galaksija danas. Drugo objašnjenje je postojanje kosmičkih struna, hipotetičkih „defekta“ u tkivu univerzuma koji bi mogli da dovedu do zgrušavanja materije duž velikih raseda.

Doktor Dženi Vagner, kosmolog sa Bahamskog instituta za napredne studije i konferencije, rekla je da je moguće smestiti Veliki prsten unutar kosmološkog principa, u zavisnosti od toga kako su njegove granice definisane, ali da što se više ovih izvanrednih struktura velikih razmera otkrije, ovo stanovište postaje manje statistički uverljivo.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike