Rusi aktivirali kinžal, izveli napad na nekoliko gradova u Ukrajini! Na udaru Kijev i Harkov, burno i u Azovskom moru (VIDEO/FOTO)

02.01.2024

14:58

0

Ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski izjavio je da su četiri osobe poginule u napadima i da su još 92 ranjene

Rusi aktivirali kinžal, izveli napad na nekoliko gradova u Ukrajini! Na udaru Kijev i Harkov, burno i u Azovskom moru (VIDEO/FOTO)
Copyright Profimedia

Snažne eksplozije potresle su u utorak ujutru nekoliko ukrajinskih gradova, saopštili su lokalni zvaničnici. Prijavljeni udari usledili su nakon što je Rusija optužila Kijev da je izvršio smrtonosne „terorističke napade“ na Donjeck i Belgorod, obećavajući odmazdu.

Rusko Ministarstvo odbrane potvrdilo je napade, rekavši da je koristilo bespilotne letelice i dalekometno visokoprecizno oružje za gađanje objekata ukrajinske odbrambene industrije koji proizvode rakete, bespilotne letelice i drugu vojnu opremu.

Napad je takođe imao za cilj uništavanje skladišta napunjenih projektilima i raznim vrstama municije, uključujući i onu koju su obezbedili zapadni podržavaoci Kijeva, rekli su zvaničnici i dodali da su „svi ciljevi pogođeni“.

Gradonačelnik Vitalij Kličko prijavio je eksplozije u nekoliko okruga Kijeva u utorak u ranim jutarnjim satima.

On je naveo da su pojedini objekti i stambeni objekti isključeni sa struje, dodajući da "u pojedinim područjima postoji privremeni nedostatak pritiska u vodovodnoj mreži".

Ukrajinsko ministarstvo energetike tvrdi da je zbog štrajkova oko 260.000 stanovnika grada ostalo bez pristupa struji.

 

 

Prema rečima gradonačelnika, u Podolskom okrugu u zapadnom delu ukrajinske prestonice bilo je nekoliko požara; pogođena je jedna magacinska zgrada. On je dodao da gori još jedno skladište na severozapadu prestonice.

Kasnije je Kličko tvrdio da je 20 ljudi povređeno u raketnom udaru u zapadnom Solomenskom okrugu, a da je 19 njih hospitalizovano.

Prema podacima ukrajinskog ratnog vazduhoplovstva, Rusija je srušila devet lovaca MiG-31, koji su lansirali baraž hipersoničnih raketa kinžal. Takođe je upozoreno na „značajnu aktivnost neprijateljske taktičke avijacije“ u vodama Azovskog mora.

 

 

Nekoliko video-snimaka objavljenih na društvenim mrežama prikazuju velike požare u ukrajinskoj prestonici, a jedan snimak navodno prikazuje raketu koja leti iznad grada.

Ukrajinski zvaničnici su takođe rekli da je Moskva izvela „masovni raketni napad“ na Harkov, koji se nalazi u blizini granice zemlje sa Rusijom i manje od 80 kilometara od Belgoroda.

Oleg Sinegubov, šef regionalne administracije, tvrdi da je bilo najmanje šest raketnih udara, dodajući da ima na desetine žrtava.

 

 

Ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski izjavio je da su četiri osobe poginule u napadima i da su još 92 ranjene, dodajući da hitne službe zemlje rade na otklanjanju posledica napada.

Vasilij Nebenzja, izaslanik Moskve pri UN, rekao je u subotu da Kijev često raspoređuje svoje sisteme protivvazdušne odbrane u stambenim četvrtima kršeći međunarodno pravo, što rezultira žrtvama među civilima.

Ukrajinske snage su u subotu raketirale ruski pogranični grad Belgorod, ubivši 25 ljudi, uključujući petoro dece, a ranivši 109. Tokom noći 31. decembra i 1. januara granatirale su i Donjeck, a u napadu su poginule četiri osobe, dok je 13 ranjeno.

U ponedeljak je ruski predsednik Vladimir Putin rekao da teroristički napadi Kijeva neće ostati bez odgovora, obećavši da će pojačati udare na ukrajinsku vojnu infrastrukturu. On je, međutim, naglasio da Moskva nema planove da uzvrati gađanjem civila.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike