Otkriveni novi detalji o ubici iz Praga: Majka se spasla pukom srećom, komšije ga viđale sa torbom za gitaru u kojoj je bilo oružje

23.12.2023

12:29

0

Ocu je presudio ujutru, majku čuva policija, a niko ne zna gde je bila sestra u trenutku zločina

Otkriveni novi detalji o ubici iz Praga: Majka se spasla pukom srećom, komšije ga viđale sa torbom za gitaru u kojoj je bilo oružje
Copyright Profimedia

U Češkoj je osvanula tmurna subota nakon nezapamćenog zločina koji je potresao zemlju. Nacionalni dan žalosti proglašen je u znak poštovanja prema žrtvama i njihovim porodicama nakon što je 24-godišnji student David Kozak izvršio napad u četvrtak na Filozofskom fakultetu Karlovog univerziteta u kom je stradalo 14 osoba.

Zastave su spuštene na pola koplja, crkvena zvona odjekivala su u podne, a neki gradovi odlučili su da otkažu događaje, dok su televizijske stanice promenile program.

U isto vreme, otkriveni su novi detalji napada.

Kozak je, kako pišu češki mediji, ujutru ubio oca u porodičnoj kući u Hostounju pre nego što je krenuo u Prag, gde je izvršio masakr na Filozofskom fakultetu. Osim 14 ljudi koje je ubio, ranio je više od 30, da bi na kraju sebi oduzeo život.

Portal "Blesk" piše da je Kozak redovno putovao autobusom do fakulteta noseći oružje u torbi za gitaru, pri čemu su njegovi saputnici bili nesvesni njegovih planova. Policija je naglasila da je imao veliku količinu oružja i municije, koje je postepeno gomilao.

- David i ja smo išli u Prag autobusom tri puta nedeljno. U poslednje vreme nosio je torbu za gitaru, ali isam znala da nešto svira. Bilo mi je čudno - ispričala je komšinica masovnog ubice za "Blesk".

Tanjug/AP Photo/Petr David Josek
 

Ljudi iz rodnog mesta ubice su u šoku jer se radilo o porodici koja je bila poznata kao mirna i ugledna. Komšije su iznenađene činjenicom da je neko koga je vaspitavao strogi otac mogao da počini takav zločin.

- Bilo im je važno kakav će čovek David postati. Tata je bio strog prema njemu, želeo je da bude odgovoran i vredan – bez žurki i devojaka, morao je da uči, uči i uči. To je zastrašujuće. A mi smo samo komšije, ne možemo ni da zamislimo kako je onima koji su ostali bez najmilijih - ispričala je druga komšinica.

Majka ubice Romana Kozak spasla se tako što je neočekivano morala da ode na posao.

Do sada nije utvrđeno gde je za to vreme bila Davidova sestra, a majka se u petak vratila kući uz policijsku pratnju, jer cela porodica, kako pišu češki mediji, dobija pretnje.

Kozakova majka je, kako su komšije otkrile, u teškom psihičkom stanju i pod nadzorom psihologa. 

U petak je utvrđeno i da njegovi zločini nisu počeli ubistvom oca kada je policija saopštila da je David odgovoran i za ubistvo muškarca i njegove bebe u šumi Klanovice.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike