Doživotna robija za ubistvo iz časti: Ubili ćerku jer je odbila ugovoreni brak

20.12.2023

18:36

0

Autor: N.P.

Devojka nije uspela da umakne starim surovim običajima

Doživotna robija za ubistvo iz časti: Ubili ćerku jer je odbila ugovoreni brak
Saman Abas (18) su ubili roditelji jer nije htela da se uda za rođaka - Copyright Profimedia

Italijanski sud je pakistanski bračni par osudio na doživotne kazne jer su ubili ćerku (18) koja je odbila ugovoreni brak.

Telo Saman Abas je pronađeno u novembru 2022, 18 meseci nakon što je nestala, u jednoj kući na severu Italije.

Njen otac Šabar Abas je uhapšen u Pakistanu i izručen Italiji gde mu je suđeno za ubistvo, a majci Naziji Šahin je suđeno u odsustvu. Veruje se da se i dalje krije u Pakistanu.

Otac je ranije molio sud za milost rekavši da "nikada u životu nije pomislio da ubije ćerku".

- Ovo suđenje nije gotovo. I ja želim da znam ko je ubio moju ćerku - poručio je.

Profimedia
Šabar Abas je osuđen na doživotnu robiju zbog ubistva ćerke

Tinejdžerkin ujak Daniš Hasnain je osuđen na 14 godina zatvora zbog saučesništva u ubistvu, a dva rođaka su oslobođena krivice.

Takozvano ubistvo iz časti je zgrozilo Italiju. Nakon njenog nestanka je Islamska zajednica u toj zemlji izdala fatvu, odbacujući ugovorene brakove.

Kako navodi BBC, devojka se sa porodicom 2016. preselila iz rodnog Pakistana u Italiju, a nastanili su se u gradu Noveljari.

Kada je počela da se zabavlja sa mladićem pakistanskog porekla i objavila zajedničku sliku kako se ljube na ulici u Bolonji, to je razbesnelo njene roditelje. Oni su želeli da Saman otputuje u Pakistan 2020. gde je trebalo da se uda za jednog rođaka, ali je odbila.

Nekoliko meseci je živela pod zaštitom socijalne službe, ali se u aprilu 2021. vratila u roditeljski dom nakon što su je zasuli gomilama porukama. Na taj način su je prevarili da se vrati, misleći da su se predomislili. Međutim, nestala je.

CARABINIERI
Ubice su viđene kako nose lopate

Nadzorne kamere su snimile tri muškarca porodice Abas kako nose lopate i plavu torbu 29. aprila 2021. Narednog dana je devojka snimljena kako napušta kuću sa roditeljima.

Njeno telo je pronađeno tek prošlog novembra, nadomak farme koja se nalazi u blizini njihove kuće. Ujak je otkrio gde se telo nalazi.

Obdukcija je pokazala da joj je slomljen vrat, odnosno, da je zadavljena.

Nakon njenog nestanka, roditelji su odmah otišli za Pakistan, a ujak i dva rođaka su otputovali za Francusku i Španiju.

Ujak je priveden u Parizu 2021, dok je otac uhapšen naredne godine, a tek ovog avgusta je izručen Italiji. Majka je i dalje u bekstvu.

Ideja da ubistvo može biti časno potiče iz nekih starih plemenskih običaja, kada se veruje da je žena osramotila porodicu. U tom slučaju bi muški članovi familije ubili ženu, a onda bi se ustremili i na muškarca sa kojim je imala nedozvoljene odnose.

Udruženja za ljudska prava ističu da se ovi zločini u većini slučajeva izvršavaju kada žena odbije ugovoreni brak ili je bila silovana. Ipak, događalo se da devojke stradaju jer nisu obučene po pravilima lokalne zajednice ili su pokazale "neprikladno ponašanje".

Procenjuje se da se u Pakistanu iz tih razloga ubije stotine žena, ali i mnogo manji broj muškaraca.

 

BONUS VIDEO

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike