Vukovi na putu da izgube status strogo zaštićene vrste u EU! Napadaju stoku i sve ih je više, počeće lov na njih

20.12.2023

23:57

0

Evropska komisija predložila je danas da se promeni međunorodni status zaštite vukova i da umesto "strogo zaštićeni" postanu "zaštićeni"

Vukovi na putu da izgube status strogo zaštićene vrste u EU! Napadaju stoku i sve ih je više, počeće lov na njih
profimedia-0014284331 - Copyright Profimedia

Vukovi bi mogli da izgube status strogo zaštićene vrste u Evropskoj uniji, ako se usvoji predlog Evropske komisije da se njihov nivo zaštite smanji zbog rastućeg broja i opasnosti koju predstavljaju.


Evropska komisija predložila je danas da se promeni međunorodni status zaštite vukova i da umesto "strogo zaštićeni" postanu "zaštićeni", na osnovu novih podataka o njihovom većem broju i napadima na stoku, prenosi Rojters.

Komisija je saopštila da je odluku donela na osnovu iscrpne analize o stanju vukova u EU koja pokazuje da se populacija vukova znatno povećala u protekle dve decenije i da okupiraju sve veća područja.

 

 


Detaljna analiza EU, takođe objavljena danas, pokazuje da u 23 članice EU ima preko 20.300 vukova, više u odnosu na prošlogodišnje procene od 19.400 i značajnije više od 11.193 koliko je procenjeno u 2012. i da njihova populacija raste, a teritorija na kojoj su rasprostranjeni se širi, što je dovelo do sve većih sukoba sa ljudskim aktivnostima, posebno u pogledu štete za stoku.

Vukovi su registrovani u svim državama članicama EU osim Irske, Kipra i Malte, navodi Rojters.

 

 

Profimedia
 


Oni su prema Bernskoj konvenciji o zaštiti evropskih divljih vrsta i prirodnih staništa strogo zaštićena vrsta, što znači da je njihovo ubijanje zabranjeno osim ako ne predstavljaju opasnost po ljude i stoku.

Ukoliko status vukova bude promenjen iz "strogo zaštićenog" u "zaštićen" onda može biti odobren lov na te životinje.

Da bi Komisija zvanično uputila predlog Stalnom odboru Bernske konvencije potrebna joj je saglasnost zemalja članica EU.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike