Oglasili se lekari iz bolnice u Gazi: Bebe bi mogle da umru ukoliko inkubatori ostanu bez struje!

23.10.2023

18:37

0

Izrael je ranije saopštio da dopremanje goriva neće biti dozvoljeno u Gazu, zbog bojazni da bi moglo da dođe u ruke militantne palestinske grupe Hamas

Oglasili se lekari iz bolnice u Gazi: Bebe bi mogle da umru ukoliko inkubatori ostanu bez struje!
Copyright Foto: AP Photo/Abed Khaled

Lekari u jedinici intenzivne nege za novorođenčad u Gazi pokušavaju da pronađu gorivo za agregate i osnovne lekove za svoje male pacijente, upozoravajući da bi mogli da umru u roku od nekoliko minuta ako njihovi inkubatori ostanu bez struje.

- Pozivamo sve da pošalju neophodan medicinski materijal za ovo kritično odeljenje ili ćemo se suočiti sa ogromnom katastrofom - rekao je doktor Naser Bulbul u bolnici Al Šifa u Gazi, preneo je Rojters.

- Ako nestane struje, na ovim odeljenjima, gde ima 55 beba, izgubićemo sve one kojima je struja potrebna, u roku od pet minuta - naglasio je on.

 

Ašraf al-Kidra, portparol Ministarstva zdravlja Gaze, rekao je da je 130 novorođenih beba u električnim inkubatorima širom Pojasa Gaze. Kidra je rekao da su agregati u bolnicama, a posebno u bolnici Šifa, najvećoj od 13 javnih bolnica u Gazi, ostali bez goriva i da goriva "ima na dnu cisterni".

- Koristimo gorivo samo za najbitnije, za spasavanje života, tu spadaju i inkubatori, ali ne znamo koliko dugo će potrajati - kazao je on.

On je apelovao na ceo svet da pomogne u snabdevanju gorivom.

- Mi smo čak zamolili naše javne i privatne benzinske stanice da doniraju koliko god mogu da uštede goriva kako bi pomogli u spasavanju života u bolnicama - istakao je Kidra.

Izrael je ranije saopštio da dopremanje goriva neće biti dozvoljeno u Gazu, zbog bojazni da bi moglo da dođe u ruke militantne palestinske grupe Hamas, podseća Rojters.

Najnovije vesti iz Izraela pratite na našem portalu iz minuta u minut

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike