„Pakao nije ništa u poređenju sa onim što se dešava u Gazi“: Norveški lekar koji volontira u bolnici Al Šifa užasnut prizorima (VIDEO)

10.11.2023

18:48

0

Autor: M. Vu.

Svetska zdravstvena organizacija (SZO) potvrdila je da je bolnica Šifa u Gazi bombardovana, uz napomenu da je sada 20 bolnica u Pojasu Gaze u potpunosti van funkcije

„Pakao nije ništa u poređenju sa onim što se dešava u Gazi“: Norveški lekar koji volontira u bolnici Al Šifa užasnut prizorima (VIDEO)
Scene užasa ispred bolnice Al Šifa - Copyright Tanjug/AP Photo/Abed Khaled

Mads Gilbert, norveški lekar koji je volontirao u bolnici Al Šifa, kaže da je gađanje bolnica deo izraelske vojne doktrine.

„Pucaće na sve što smatraju Palestincima: infrastrukturu, škole, crkve, džamije, bolnice, ambulantna kola, civile. Naravno, ono što sada gledamo je najekstremniji izraz rasističke politike koja ne poštuje ljudske vrednosti“, rekao je Gilbert za Al Džaziru.

„Današnje scene u Al-Šifi su užasne... Da li bi bilo prihvatljivo za Evropu i SAD da su to bolnice u kojima se leče belci u Evropi? Ne bi, nikad. Ovo je rasistička politika, apsolutno odvratna, i mislim da je ovo najveći moralni kolaps zapadne politike u mojoj generaciji“, dodao je on.

"Pakao nije ništa u poređenju sa onim što se dešava u Gazi“, istakao je on.

SZO: Bombardovana bolnica Šifa u Gazi

Svetska zdravstvena organizacija (SZO) potvrdila je da je bolnica Šifa u Gazi bombardovana, uz napomenu da je sada 20 bolnica u Pojasu Gaze u potpunosti van funkcije.

 

 

"Nemam detalje o Šifi, ali znamo da je bolnica bombardovana", rekla je portparolka SZO Margaret Haris i dodala da se na licu mesta odvija "intenzivno nasilje".

Palestinske vlasti i mediji od jutros izveštavaju o intenzivnim borbama izraelskih snaga sa borcima Hamasa u blizini bolnice Šifa.

 

 

Na društvenim mrežama su se pojavili video-snimci na kojima se navodno vide mrtvi i povređeni civili u dvorištu bolnice, gde su se sklonili mnogi stanovnici Gaze.

Izraelska vojska optužuje Hamas da krije svoje borce po bolnicama i da koristi bolnički kompleks Šifa kao svoj glavni komandni centar, dok Palestinci osuđuju izraelske napade na bolnice u kojima ima mnogo civila.

Ministarstvo zdravlja u Gazi saopštilo je da je od 7. oktobra u tom gradu poginulo 11.078 Palestinaca, preneo je Rojters.

Kako navode, među poginulima je 4.506 dece.

Bonus video:

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike