Dva muškarca ubila 3.600 ptica, među njima i orla koji je simbol Amerike

14.12.2023

18:24

0

Dvojcu preti zatvor

Dva muškarca ubila 3.600 ptica, među njima i orla koji je simbol Amerike
Beloglavi orao je simbol SAD - Copyright Profimedia/Scott Serio/Eclipse Sportswire/CSM

Dva Amerikanaca optužena su za nezakonito ubijanje oko 3.600 ptica, uključujući beloglave i sure orlove. Sajmon Pol i Trevis Džon Branson navodno su ptice ubijali nekoliko godina i prodavali delove tela i perje na crnom tržištu.

Optuženi su za zločinačko udruživanje, kršenje Zakona o zaštiti orlova krstaša i zlatnih orlova i nezakonitu trgovinu. Naloženo im je da se pojave na sudu u januaru. 

Kako se navodi, ubijali su ptice u indijanskom rezervatu Flethed u zapadnoj Montani i na drugim mestima.

U optužnici stoji da je Branson slao poruke u kojima se hvalio kako je "počinio krivična dela" i krenuo "u ubilački pohod" i da je par prodavao ptice i njihovo perje za "značajne svote novca". Navodi se i da su koristili lešine jelena kako bi privukli ptice strvinarke.

Optužnica navodi 13 odvojenih slučajeva navodnih kršenja Zakona o zaštiti orlova, ali tužioci nisu precizirali koje su još vrste ptica ubili niti da li su bile retke ili ugrožene.

Inače, beloglavi orao je nacionalna ptica Sjedinjenih Država i prikazan je na valuti i na državnom pečatu. Sredinom 20. veka je bio ugrožen na mnogim mestima zbog lova, gubitka staništa i upotrebe DDT-a, insekticida zbog kog ptice ne mogu da polažu jaja s čvrstom ljuskom, a koji je zabranjen 1972.

Optužbe za zaveru i trgovinu nose maksimalnu kaznu zatvora od pet godina, a kršenje Zakona o zaštiti orlova kažnjivo je kaznom od godinu dana zatvora.

 

BONUS VIDEO

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike