Orao krstaš je ponovo u Srbiji! Viđen u Deliblatskoj peščari

21.10.2021

16:11

0

Autor: A. S.

Poznat i kao carski ili kraljevski orao, ova grabljivica je nekada naseljavala široke predele Evroazije

Orao krstaš je ponovo u Srbiji! Viđen u Deliblatskoj peščari
Profimedia

Jedna kamera u divljini Deliblatske peščare zabeležila je prizor koji će obradovati sve ljubitelje ptica i prirode. Ima nade, orao krstaš se vraća u Srbiju.

- Na peščari je zableženo pristustvo orla krstaša i to nakon dugog odsustva, ova vrsta je viđena iznad ovog Deliblatske peščare. Zabeležen je okom kamere na hranilištu Korn. Ipak, još uvek se ne može reći da je krstaš zagospodario peščarom već da trenutno izviđa životne mogućnosti - rekli su u "Vojvodinašume".

Kako su objasnili, u ponedeljak je iz Šumskog gazdinstva "Banat" Pančevo dostavljena informacija i potkrepljena dokumentovanim fotografijama o ponovnom prisustvu orla krstaša u Deliblatskoj peščari.

- Prisustvo ove vrste je rezultat dugogodišnje revitalizacije staništa na Kornu, na kojem je hranilište za nekrofage vrste ptica, posebno grabljivice, otvoreno još 2008. godine. Do sad je na ovo hranilište iznešeno preko 22 t animalnih ostataka koji služi za ishranu ptica grabljivica - kazali su oni, prenosi Telegraf.

- Orao krstaš, ili carski ili kraljevski orao (lat. Aquila heliaca), impozantna je grabljivica, koja je nekada naseljavala široke predele Evroazije, a danas je, pre svega zbog gubitka staništa, među ugroženim vrstama. Inače, naseljava uglavnom predele do 1.000 metara nadmorske visine, ne preterano pošumljene. Ptica za gnezdo bira visoko usamljeno drvo sa kojeg ima pregled širokog terena - dodaju.

A baš to ga je učinilo ranjivim od strane čoveka - ljudi im ometanju staništa, pljačkaju ih ili im uništavanju gnezda.

- Ovo je dokaz da je rad Šumskog gazdinstva "Banat" Pančevo kao upravljača, koji traje već duži niz godina, na očuvanju ekosistema i vrsta na ovom području svakako opravdan - zaključuju.

Bonus video:

24sedam

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti