Iako ratovi bukte, smanjio se broj ubijenih novinara na godišnjem nivou: Reporteri bez granica objavili novi izveštaj

14.12.2023

13:47

0

Manji broj mrtvih je posledica pojačanih mera bezbednosti, navodi generalni sekretar RSF

Iako ratovi bukte, smanjio se broj ubijenih novinara na godišnjem nivou: Reporteri bez granica objavili novi izveštaj
Copyright Profimedia

Prema najnovijem izveštaju Reportera bez granica (RSF) za 2023. godinu, ove godine ubijeno je 56 novinara širom sveta, najmanje od 2002. godine. Čak i usred rata na Bliskom istoku ovaj pad se smatra značajnim dostignćem u zaštiti novinara.

Generalni sekretar RSF Kristof Deloar ističe da je opadanje broja ubijenih novinara rezultat primene mera bezbednosti u medijskim organizacijama, obuke novinara i korišćenja zaštitne opreme.

Takođe, naglašava da je doprinos nevladinih organizacija imao pozitivan efekat na očuvanje bezbednosti novinara širom sveta.

Posebno zabrinjavajuća situacija beleži se u Pojasu Gaze, gde je od 7. oktobra ubijeno najmanje 13 novinara. Deloar ističe visoku cenu koju novinari plaćaju među civilima u Gazi, te najavljuje podnošenje žalbe Međunarodnom krivičnom sudu kako bi se utvrdile činjenice i ispitalo do koje mere su novinari bili svesno ciljani.

Uprkos pozitivnom trendu smanjenja broja ubijenih novinara, izveštaj ukazuje da se 521 novinar nalazi u pritvoru, što je manje u odnosu na prethodnu godinu. Kina je na vrhu liste zemalja s najvećim brojem pritvorenih novinara, gde je trenutno 121 novinar u zatvoru.

Takođe, ukupno 84 novinara vode se kao nestala, a najviše takvih slučajeva beleži se u Meksiku.

Reporteri bez granica od 1995. godine redovno sastavljaju godišnje izveštaje koji se oslanjaju na podatke prikupljene tokom perioda od 1. januara do 1. decembra.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike