Hrabrost ih koštala glave: Smrti novinara koje su šokirale svet

09.08.2021

19:14

0

Autor: 24sedam

Neki su ubijeni, neki od njih nastradali su dok su bili na opasnom zadatku ili dok su se nalazili u unakrsnoj vatri

Hrabrost ih koštala glave: Smrti novinara koje su šokirale svet
Copyright AP Photo/Felix Marquez/Profimedia

Prošlog meseca ubijena su dva novinara. Poslednji koji je nastradao je holandski novinar Peter R. de Vris, koji je istraživao više od 500 slučajeva ubistava. On je upucan u glavu u Amsterdamu, dok je napuštao televizijski studio, nakon čega se nekoliko dana borio za život, da bi na kraju podlegao povredama.

Poznat je po svom istraživačkom radu nakon otmice pivskog magnata Fredija Hajnekena 1983. godine, a u SAD je popularan zbog toga što je istraživao nestanak tinejdžerke Natali Holovej 2006. godine.

Pročitajte još

Prethodna smrt koja je odjeknula svetom je ubistvo Daniš Sadiki, foto-reportera Rojtersa, koji je izveštavao sa ratišta u Avganistanu i Iraku, kao i sa protesta u Hongkongu. Dobitnik je Pulicerove nagrade za izveštavanje o izbeglicama iz naroda Rohindža, iz Mjanmara. Ubijen je tokom izveštavanja o sukobu avganistanskih snaga bezbednosti i talibanskih boraca.

Prema podacima Odbora za zaštitu novinara (CPJ), samo u 21. veku nastradalo je 1.548 novinara.

Neki su ubijeni, neki od njih poginuli su dok su bili na opasnom zadatku ili dok su se nalazili u unakrsnoj vatri.

Broj novinara koji su ubijeni u ratnim zonama počeo je da opada 2016. godine, dok je broj onih koji su ubijeni u “mirnim” zonama 2017. počeo da se povećava.

Neki od njih su ubijeni na posebno jeziv način, naročito u Meksiku i Indiji, gde su novinari isečeni na komade ili su im odrubljene glave.

Danijel Perl

Danijel Perl; AP Photo/Wilfredo Lee, File

Danijel Perl, američki novinar koji je radio kao šef Biroa za Južnu Aziju za “Volstrit žurnal” sa sedištem u Mumbaju, navodno je bio na putu da uradi intervju u Karačiju u Pakistanu radi priče o Ričardu Ridu, poznatijem kao “bombaš cipela”.

Kidnapovan je 23. januara, a prema navodima istražitelja, Perl je upao u zamku verujući da će se sastati sa šeikom Mubarakom Ali Gilaniom.

Četiri dana nakon njegovog nestanka, grupa otmičara, koja je sebe nazvala “Nacionalni pokret za obnovu pakistanskog suvereniteta”, poslala je imejl na adrese nekoliko novinskih organizacija sa sedištem u SAD i Pakistanu, optužujući ga da je američki špijun. U poruci su se takođe našle i četiri fotografije novinara, kao i niz zahteva koji su uključivali puštanje pakistanskih zatvorenika koje je američka vojska držala na Kubi.

Najsmrtonosnije države za novinare

Najveći broj novinara nastradao je u Meksiku, Avganistanu, Pakistanu, Indiji i Iraku.

U Meksiku je samo tokom 2020. godine ubijeno osam novinara, čime je ova država potvrdila svoju poziciju svetskog lidera među najopasnijim zemalja za medije. Godišnje u ovoj državi strada od pet do deset novinara.

Još jedan imejl poslat je 30. januara, takođe sa fotografijama Perla u zatočeništvu. U poruci je pisalo da će biti ubijen u roku od 24 sata ako se ne ispune zahtevi otmičara.

Pakistanska policija je 12. februara 2002. godine, pre nego što je otkriveno Perlovo ubistvo, uhapsila Ahmeda Omara Saeda Šeika, koga su identifikovali kao glavnog osumnjičenog za otmicu.

Sredinom maja, dok je suđenje bilo u toku, policija je pronašla raskomadano telo za koje se verovalo da pripada Perlu. Njegovi ostaci bili su zakopani na imanju koje je bilo u vlasništvu “Al Rašid Trusta”, islamske dobrotvone organizacije.

Antiteroristički sud je 15. jula 2002. godine objavio da su Saed i njegovi saučesnici krivi za Perlovu otmicu i ubistvo. Saed je optužen za organizovanje zločina i osuđen je na smrt vešanjem.

Ubrzo nakon presude, američki zvaničnici objavili su rezultate DNK testa, koji je potvrdio da telo koje je nađeno sredinom maja pripada Perlu.

Regina Martinez

Regina Martinez; AP Photo/Felix Marquez

Regina Martinez je bila novinar meksičkog lista “Proseko”, koja se istakla kritikujući vlast zbog korupcije, a pisala je i o narko-kartelima.

Ubijena je u aprilu 2012. godine, kada je nepoznati napadač upao u njen dom u Ksalapi u Meksiku. Prvo joj je polomio vilicu bokserom, a zatim je zadavio peškirom.

Meksičke vlasti uhapsile su napadača koji je priznao ubistvo, navodeći da je upao u njenu kuću kako bi je pokrao. Međutim, on je kasnije promenio iskaz u kom je rekao da su ga mučili u zatvoru i naterali da prizna ubistvo. Kasnije je DNK analizom potvrđeno da otisci prstiju sa mesta zločina nisu njegovi.

Dafne Karuana Galicija

Dafne Karuana Galicija je bila istaknuti istraživački novinar i bloger. Razotkrila je korupciju u malteškoj vladi, izvestivši da su premijer i njegova supruga imali sumnjive finansijske poslove u Panami i Azerbejdžanu, međutim, oni su te optužbe osporavali.

AP Photo/Jonathan Borg, File
 

Ubijena je 16. oktobra 2017. godine, kada su nepoznati napadači aktivirali bombu podmetnutu u njenom automobilu.

Poslednji post na blogu, u kom je trenutnu političku situaciju na Malti opisala kao očajnu, objavljen je samo nekoliko minuta pre nego što je napustila svoju kuću, nakon čega je ubijena.

Džamal Kašogi

Profimedia

Džamal Kašogi, bivši urednik saudijskog lista “Al Vatan”, kolumnista “Vašington posta” i poznati kritičar princa Muhameda, ubijen je 2. oktobra 2018. godine, nedugo nakon ulaska u saudijski konzulat u Instanbulu.

U izveštaju koji je CIA objavila u novembru navodi se da je saudijski prestolonaslednik Muhamed bin Salman odobrio operaciju hapšenja ili ubijanja novinara.

On je poslednji put viđen kako ulazi u konzulat Saudisjke Arabije kako bi podigao dokumenta koja su mu bila potrebna da bi se oženio Hatidžom Džengiz iz Turske.

Kašogija je ubio tim operativaca koji su bili povezani sa princom, a njegovo telo je raskomadano u konzulatu.

Pročitajte još

Pet osoba je osuđeno na smrtnu kaznu, a tri su osuđene na kaznu zatvora od ukupno 24 godine.

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju – 24sedam.rs

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike