Predstavnički dom danas odlučuje o Bajdenovom opozivu! Hanter pozvan da svedoči, još se ne zna da li će se pojaviti

13.12.2023

15:45

0

Bela kuća je negirala navode i odbacila istragu kao politički motivisanu uoči predsedničkih izbora 2024.

Predstavnički dom danas odlučuje o Bajdenovom opozivu! Hanter pozvan da svedoči, još se ne zna da li će se pojaviti
AP Photo/Evan Vucci - Copyright AP Photo/Susan Walsh

Očekuje se da će Predstavnički dom SAD-a koji kontrolišu republikanci glasati u sredu za formalizaciju istrage o opozivu predsednika Džoa Bajdena, čiji je sin Hanter Bajden pozvan da svedoči.

Republikanci u Predstavničkom domu tvrde da su Bajden i njegova porodica profitirali od odluka u kojima je stariji Bajden učestvovao dok je bio potpredsednik od 2009-2017. Njihova istraga se usko fokusira na poslove mlađeg Bajdena i nije jasno da li će se on pojaviti.

Bela kuća je negirala navode i odbacila istragu kao politički motivisanu uoči predsedničkih izbora 2024, na kojima je republikanac Donald Tramp vodeći kandidat za borbu protiv Bajdena.

Republikanci u Predstavničkom domu nastavljaju sa planom da glasaju o ovom pitanju pre nego što odu na tronedeljnu pauzu za praznike u četvrtak, bez obzira na to što druga zakonodavna pitanja, uključujući nacrt zakona o bezbednosti granica, dodatnu pomoć Ukrajini i Izraelu i kako da finansiraju Vladu, ostaju nerešena.

Nadzorni odbor Predstavničkog doma izdao je sudski poziv 8. novembra pozivajući Hantera Bajdena (53) da svedoči iza zatvorenih vrata.

Profimedia
Hanter Bajden

On je ponudio da svedoči javno, a njegov advokat je u pismu napisao: „Videli smo da koristite sednice iza zatvorenih vrata da manipulišete, čak i iskrivljujete činjenice i dezinformišete javnost“.

Republikanci u Predstavničkom domu odbili su ponudu, rekavši da se prvo mora pojaviti na razgovoru iza zatvorenih vrata pre bilo kakvog javnog svedočenja. Poslanici su 6. decembra zapretili da će nepojavljivanje Hantera Bajdena smatrati nepoštovanjem Kongresa.

- Ne postoji izbor za gospodina Bajdena - sudski pozivi ga primoravaju da se pojavi na svedočenju 13. decembra - napisali su u pismu Hanterovom advokatu Džejms Komer i Džim Džordan, predsednici dva veća u centru istrage.

Hanter Bajden se suočava sa nizom optužbi. U septembru su ga tužioci iz kancelarije specijalnog tužioca SAD Dejvida Vajsa optužili za ilegalnu upotrebu droge prilikom kupovine vatrenog oružja, a prošle nedelje velika porota je optužila Hantera Bajdena za poreske prekršaje.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike