Venecuelanci na referendumu glasali za pripajanje dela Gvajane: Ova oblast je veoma bogata naftom

04.12.2023

10:45

0

Zvanični Karakas tvrdi da je sporni region deo Venecuele od sticanja nezavisnosti od Španije pre 200 godina

Venecuelanci na referendumu glasali za pripajanje dela Gvajane: Ova oblast je veoma bogata naftom
Predsednik Venecuele Nikolas Maduro - Copyright AP Photo/Matias Delacroix

Građani Venecuele su velikom većinom glasali za polaganje prava na spornu teritoriju Eskibo bogatu naftom koju dugo kontroliše susedna Gvajana.

Više od 95 odsto građana koji su izašli na referendum je potvrdilo suverenitet Venecuele nad spornom teritorijom Eskibo.

AP Photo/Matias Delacroix
 

Zvanični Karakas tvrdi da je sporni region deo Venecuele od sticanja nezavisnosti od Španije pre 200 godina, ali Gvajana uzvraća da je ta teritorija krajem 19. veka dodeljena tadašnjoj Britanskoj Gvajani.

Spor oko teritorije Eskibo se ponovo razbuktao 2015. godine nakon velikog otkrića nafte u moru nadomak obala ove teritorije.

AP Photo/Matias Delacroix
 

Predsednik Venecuele Nikolas Maduro pozdravio je rezultate referenduma kao "ubedljivu pobedu pristalica pripajanja Eskiboa Venecueli".

Ova oblast površine 159.500 kvadratnih kilometara čini dve trećine teritorije koju kontroliše Gvajana i u njoj živi šestina stanovništva Gvajane.

Presudom međunarodnog arbitražnog suda iz 1899. godine ta teritorija je dodeljena Velikoj Britaniji, koja je u to vreme bila kolonijalna sila u Gvajani, ali poslednjih decenija venecuelanske vlasti upozoravale da je ta presuda bila nepravedna.

AP Photo/Ariana Cubillos
 

Godine 1966. kada je Gvajana stekla nezavisnost, Velika Britanija i Venecuela su se složile da se formira komisija sastavljena od predstavnika Gvajane i Venecuele koja će ponovo razmotriti ova tegritorijalni spor, ali šest decenija kasnije rešenje nije postignuto.

Referendum je usledio nakon što je američki naftni gigant "Ekson Mobil" 2015. godine otkrio naftu u vodama kod obale Esekiboa.
 

BONUS VIDEO

 

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike