Isusove reči na prozoru automobila pod lupom nemačkih vlasti: Taksista u problemu zbog citata iz Biblije!

07.12.2023

12:39

0

Mašali, poreklom iz Irana, gde je rođen kao musliman, a kasnije prešao na hrišćanstvo, ovaj citat vidi kao izraz svoje vere i slobode govora

Isusove reči na prozoru automobila pod lupom nemačkih vlasti: Taksista u problemu zbog citata iz Biblije!
Copyright Profimedia

Džail Mašali, taksista iz nemačkog grada Esena, našao se u "problemu" zbog biblijskog citata koji krasi zadnji prozor njegovog vozila. 

Gradski zvaničnici zahtevaju uklanjanje rečenica "Isus - Ja sam Istina, put i život", upozoravajući Mašalija na novčanu kaznu do 10.000 evra, ukoliko ne postupi po nalogu. 

Ove mere su deo pravila koja datiraju iz 1998. godine, gde se religijska reklama na taksijima smatra neprimerenom.

Mašali, poreklom iz Irana, gde je rođen kao musliman, a kasnije prešao na hrišćanstvo, ovaj citat vidi kao izraz svoje vere i slobode govora. 

Priča o njegovom preobraćenju je duboko lična - nakon teške povrede i mnogobrojnih operacija u Iranu, susreo je hrišćanku koja je molila za njega, nakon čega se osećao bolje i prihvatio hrišćanstvo.

Suočavajući se s mogućnošću gubitka posla, Mašali je angažovao advokata u nadi da će osporiti kaznu i zadržati biblijski citat. On ističe: "U Iranu, mogli bi me zatvoriti ili ubiti zbog toga. Ali, živim ovde u Nemačkoj, gde verujem u slobodu izražavanja."

Situacija je posebno delikatna zbog "napetog globalnog političkog stanja", kako navodi glasnogovornica Esenskog Ureda za saobraćaj. Ipak, Mašali se nada da će njegov slučaj biti primer poštovanja slobode govora i verske slobode u Nemačkoj.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike