Nemačka policija upala u desetine kuća: Ispitani građani koji su širili antisemitske sadržaje na internetu

21.11.2023

18:29

0

Neki od njih su tvrdili da su "Jevreji zaslužili da se kolju" i podržavali su napad Hamasa na Izrael od 7. oktobra

Nemačka policija upala u desetine kuća: Ispitani građani koji su širili antisemitske sadržaje na internetu
Copyright Profimedia

Policija u Bavarskoj upala je u utorak u nekoliko stanova kako bi istražila osobe koje su pod sumnjom da su širile antisemitske sadržaje putem interneta.

Državno tužilaštvo u Minhenu izvestilo je da se istraga sprovodi protiv 17 osumnjičenih, starosne dobi između 18 i 62 godine, zbog korištenja protivustavnih simbola, širenja verske i etničke mržnje i podrške krivičnim delima.

Akcija je usmerena na suzbijanje antisemitizma na društvenim mrežama, a osumnjičeni su putem platformi na internetu delili antisemitske sadržaje i podsticali na nasilje protiv jevreja.

Neki od njih su tvrdili da su "Jevreji zaslužili da se kolju" i podržavali su napad Hamasa na Izrael od 7. oktobra. Takođe su putem Vocapa delili "sticker" s natpisom "Gas the Jew" ("Jevreje u gasne komore"). Deo osumnjičenih je negirao postojanje Holokausta, što je u Nemačkoj krivično delo.

Bavarski ministar unutrašnjihposlova Joakim Herman izjavio je da vlasti neće tolerisati antisemitizam u bilo kom obliku i da pažljivo prate sve slučajeve i privode ih pravdi.

Profimedia
 

- Antisemitizam nije beznačajan prekršaj. Zato pažljivo pratimo sve slučajeve i privodimo ih pravdi - rekao je on.

Od napada Hamasa na Izrael 7. oktobra zabeležen je značajan porast krivičnih dela s antisemitskom pozadinom u Nemačkoj, uključujući iscrtavanje kukastih krstova i Davidovih zvezda na jevrejskim objektima i napade na sinagoge molotovljevim koktelima.

 

Bonus video

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike