Turska raskrinkala izraelsku propagandu: Masku tokom posete pokazan krevetac sa čaurama, ali je priča o njemu znatno drugačija

29.11.2023

19:37

0

Tvrdilo se da je kolevka bila zahvaćena vatrom tokom napada Hamasa dok je dete bilo u njoj

Turska raskrinkala izraelsku propagandu: Masku tokom posete pokazan krevetac sa čaurama, ali je priča o njemu znatno drugačija
Copyright Profimedia

Fotografija "kolevke" ispunjene praznim čaurama koju su izraelski zvaničnici predstavili Ilonu Masku tokom njegove posete zapravo je propagandna taktika Izraela, navodi turski Centar za suzbijanje dezinformacija.

U saopštenju koje je objavio Centar ističe se da poseta Ilona Maska Izraelu razotkriva propagandnu kampanju izraelske države od početka njenog rata u palestinskoj Gazi.

- Slike objavljene tokom posete vlasnika Tesle, SpaceIks-a i platforme društvenih medija Iks Ilona Maska ponovo su dovele u pitanje izraelsku propagandnu taktiku - navodi se u saopštenju u utorak.

Profimedia
 

Centar za suzbijanje dezinformacija identifikovao je taktiku manipulacije na fotogrfaiji kolevke pošto je ona distribuirana uz natpis „jedan od simbola Hamasovog napada na kibuc, jaslice“.

Izmontirana fotografija kreveca

U kolevci koja je predstavljena Masku bilo je nekoliko praznih čaura. Međutim, u fotografiji nastaloj tokom posete bivšeg guvernera Nju Džersija Krisa Kristija 12. novembra nema ovih čaura.

Tvrdilo se da je krevetac bio zahvaćen vatrom tokom napada Hamasa dok je dete bilo u njemu. Međutim, krevetac, navodno ispunjen praznim čaurama, nema tragove oštećenja. Kako je centar saopštio, potrebno ga je pažljivije pregledati.

Osim toga, čaure pronađene u koleci odgovaraju municiji 7,62x51 iz mitraljeza MG3 koji se koristi kao sekundarno naoružanje u izraelskim tenkovima Merkava. U kolevci su vidljivi jasni tragovi delova kaiševa za municiju koji se koriste za mitraljez, objašnjava se u saopštenju.

Navodni izraelski napadi na domove kibuca

Izraelka Jasmin Porat, koja je potražila utočište u kući kibuca i koju je Hamas držao kao taoca izjavila je za izraelski radio KAN da su izraelske snage bezbednosti direktno napale kuće tenkovima i oružjem po dolasku u tu oblast.

Porat je tvrdila da su kuće u kojima su tražili utočište dva puta gađali izraelski tenkovi.

Fotografije iz kibuca koje je Izrael objavio pokazuju da obim razaranja u kućama ukazuje na to da je šteta veća od onoga što bi mogle da nanesu pešadijske puške. To potkrepljuje izjavu Poratove da je „Izrael gađao kuće u kibucu tenkovskom vatrom“.

Porat je rekla i da su ljudi u kibucu poginuli u unakrsnoj vatri tokom napada izraelskih snaga bezbednosti.

Kontroverza oko ovih slika postavlja pitanja o tome kako je manipulisano prikazivanjem događaja tokom Maskove posete i dovodi u pitanje informacije koje dobijamo sa Bliskog istoka.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike