Hamasovi borci zapanjili i Izraelce: Ovo što rade na terenu liči na video-igrice (VIDEO)

05.11.2023

14:13

0

Autor: N.P.

Snimak hamasovaca koji savladavaju izraelski tenk je privukao veliku pažnju na mrežama

Hamasovi borci zapanjili i Izraelce: Ovo što rade na terenu liči na video-igrice (VIDEO)
Ono što je uradio borac Hamasa će se dugo prepričavati - Copyright Twitter/Benjamin Rubinstein

Palestinski Hamas nastavlja sa objavljivanjem propagandnih snimaka, pa se tako može videti kako izgleda njihova gerilska borba protiv izraelske vojske.

Podsetimo, nakon što su militanti napali Izrael 7. oktobra, Izrael je pokrenuo ne samo nemilosrdno bombardovanje Pojasa Gaze već i kopnenu operaciju. Kako kažu, cilj je da se uništi Hamas i oslobode taoci, kojih ima oko 240.

Možda su Izraelci na teritoriju Pojasa Gaze ušli tenkovima, ali ih klopke i zasede vrebaju na svakom koraku. Dobro je poznato da Hamas koristi podzemne tunele, pa je jedan njihov borac zabeležio i kako to izgleda na terenu.

Snimak je privukao veliku pažnju na mrežama, toliko da su i neki Izraelci napisali da oni "protiv ovoga nemaju šanse".

Borac brigade Kasam je izašao iz tunela i dotrčao do tenka "merkava" na koji je, kao u video-igricama, postavio napravu lokalne proizvodnje "jasin 105" sa ručnim detonatorom.

Cilj je bio da je postavi tačno ispod tzv. sistema "Trofej" koji služi da tenk može da uoči i presretne nadolazeće projektile.

Borac Kasama je imao samo nekoliko sekundi za takvu akciju posle čega se vratio do svog skrovišta gde je njegov saborac lansirao drugu raketnu granatu. Sudeći prema objavama Hamasa, na taj način su uspeli da unište "merkavu". Brojni komentatori su istakli da je za ovakvu akciju, o kome god da se radi, potrebna ogromna količina hrabrosti što pokazuje da su hamasovci zaista spremni "na sve ili ništa".

U jednom drugom snimku, hamasovci su prikazani kako na ulicama naselja Al Šati i Šeik Radvan ulaze u obračune sa izraelskim trupama.

Navodno, uništili su 10 izraelskih vojnih vozila, a u jednom trenutku se zavijorila i zelena hamasovska zastava.

Hamasovi podzemni tuneli se sastoje iz tri dela. Prvi sadrži komunikacione prolaze koji dozvoljavaju prolazak jedinica i naoružanja. U drugom nivou se nalaze radionice i fabrike za proizvodnju oružja, a na trećem, koji se navodno nalazi na 40-60 metara dubine, stacionirani su štabovi.

Prema mišljenju stručnjaka, Izrael će se fokusirati na uništenje ovih tunela, ali za sada gađa samo postojeću strukturu i suočiće se sa velikim izazovima na terenu, u urbanoj sredini.

 

BONUS VIDEO

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike