Prvi istopolni par u Nepalu dobio zvanični status braka: Ipak, i dalje zbunjuju svet (VIDEO)

29.11.2023

16:57

0

Prema Human Rights Watch-u, Gurung je transrodna žena koja je zakonski priznata kao muškarac u zemlji, a Pandej je cisrodni muškarac

Prvi istopolni par u Nepalu dobio zvanični status braka: Ipak, i dalje zbunjuju svet (VIDEO)
Copyright Profimedia

LGBTQ par u Nepalu postao je u sredu prvi u zemlji koji je dobio zvanični status istopolnog braka. Himalajska nacija je jedna od prvih u Aziji koja je to dozvolila.

- Posle 23 godine borbe izborili smo se za ovo istorijsko dostignuće i konačno su Maja i Surendra svoj brak registrovali u kancelariji lokalne administracije - rekao je Sunil Babu Pant, bivši gej parlamentarac i vodeći aktivista za prava LGBTQ prava u zemlji.

Pant je bio prisutan kada su Surendra Pandej i Maja Gurung registrovali svoj brak u kancelariji seoskog veća Dordže, koja se nalazi u planinama zapadno od prestonice Katmandua.

Prema Human Rights Watch-u, Gurung je transrodna žena koja je zakonski priznata kao muškarac u zemlji, a Pandej je cisrodni muškarac.

Ranije ove godine nepalski vrhovni sud izdao je privremenu naredbu kojom se prvi put omogućava registracija istopolnih brakova.

Zvaničnici su prvobitno odbili da registruju brak. Par i Pant prijavili su slučaj Okružnom i Višem sudu u Katmanduu, ali su njihove molbe odbijene.

Prema Pantovim rečima, Ministarstvo unutrašnjih poslova je ove nedelje unelo izmene u proces, omogućavajući svim lokalnim upravama da registruju istopolne brakove.

- Bilo je prilično neočekivano i bio je to pozitivan vetar u leđa za nas - rekao je Pant.

Par se venčao pre šest godina u hramu koji prati hinduističku tradiciju, a sveštenik je izveo rituale pred prisutnim prijateljima i porodicom, ali oni ipak nisu imali potvrdu da je njihov brak legalan.

Vesti o njima uvek su privlačile pažnju, naročito zato što na prvi pogled deluju kao da nisu istog pola, ali je Maja, koja se oblači i oseća kao žensko, i dalje biološki muško.

Nepal je prošao kroz transformaciju otkako je sudskom odlukom 2007. godine od vlade traženo da izvrši promene u korist LGBTQ osoba. Ljudi koji se ne identifikuju kao žene ili muškarci sada mogu da izaberu „treći pol“ u svojim pasošima i drugim državnim dokumentima. Ustav usvojen 2015. takođe eksplicitno kaže da ne može biti diskriminacije na osnovu seksualne orijentacije.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike