Poslanici u Francuskoj zahtevaju novi zakon: Hoće da omoguće transrodnim osobama pristup tretmanima plodnosti

07.07.2023

12:52

0

Predlog zakona usledio je oko godinu dana nakon što je Ustavni savet odlučio da se transrodni muškarci isključe iz ovog tipa tretmana

Poslanici u Francuskoj zahtevaju novi zakon: Hoće da omoguće transrodnim osobama pristup tretmanima plodnosti
Copyright Profimedia

Poslanici francuske levičarske stranke La France žele da transrodni muškarci, koji su rođeni kao žene, imaju pristup tretmanima plodnosti namenjenim ženama kako bi im se omogućilo da zatrudne.

U sredu su političari predstavili predlog da se transrodnim muškarcima omogući pristup medicinski asistiranoj reprodukciji (MAP).

Ovaj predlog zakona usledio je oko godinu dana nakon što je Ustavni savet u Francuskoj odlučio da se transrodni muškarci isključe iz ovog tipa tretmana, piše "Valeurs Actuelles". Samo samohrane žene i ženski parovi imaju pristup ovome.

Sada stranka La France želi da promeni tu situaciju i obezbedi da osobe rođene kao žene mogu da koriste medicinske tehnologije kako bi zatrudnele, čak i nakon promene pola.

Fluidni rod

- Transrodni muškarci, osobe koje su biološki rođene kao žene i koje su prešle u muški ili fluidni rod, nemaju mogućnost pristupa medicinski asistiranoj reprodukciji isključivo zbog navođenja svog pola u matičnoj knjizi - rekla je tokom konferencije za novinare poslanica Sigolen Amju, koja stoji iza ovog predloga.

Pored toga, cilj predloga je da se proširi postupak zajedničkog priznanja deteta na sve parove, čak i kada je "muškarac taj koji rađa dete".

Raniji predlog da se "medicinski asistirana reprodukcija učini univerzalnim pravom" odbijen je u Francuskoj.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike