Erdogan: Netanjahu je koljač Gaze

29.11.2023

11:51

0

Turski lider je ponovio da Izrael sprovodi genocid u Gazi

Erdogan: Netanjahu je koljač Gaze
Redžep Tajip Erdogan - Copyright AP Photo/Ali Unal

Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan je opisao izraelskog premijera Benjamina Netanjahua kao "koljača Gaze" i optužio ga za porast antisemitizma širom sveta. 

- Netanjahu je već upisao svoje ime u istoriju kao koljač Gaze. On ugrožava bezbednost svih Jevreja u svetu podstičući antisemitizam ubistvima koje je počinio u Gazi - kazao je Erdogan.

Izrael je opozvao celokupno diplomatsko osoblje iz Turske na početku rata s Hamasom. 

Turska je takođe povukla svog izaslanika u Tel Avivu u znak protesta zbog poteza Izraela.  

Profimedia
Benjamin Netanjahu i Redžep Tajip Erdogan

Erdogan je rekao i da pozdravlja pauzu u ratu u Gazi i razmenu talaca i zatvorenika između Izraela i Hamasa kao privremeni „prekid krvoprolića“ u palestinskoj enklavi.

Obraćajući se poslanicima u parlamentu, Erdogan je rekao da izjave izraelskog premijera „umanjuju“ nade Ankare da bi trenutna pauza mogla da se pretvori u potpuni prekid vatre, ali je dodao da će Turska pojačati diplomatske napore za trajno primirje i razmenu talaca u narednih dana.

Erdogan je takođe rekao da je Turska "u velikoj meri završila" evakuaciju svojih građana iz Gaze i ponovio tvrdnju da se tamo "dešava genocid".

On je dodao da će razgovarati o ratu u Gazi tokom putovanja u Dubai kasnije ove nedelje, na UN klimatski samit COP 28, kome će prisustvovati brojni svetski lideri.
 

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike