Sijarto: NATO priznao da su rezultati kontraofanzive Kijeva razočarali

28.11.2023

22:44

0

Prema njegovim rečima, "došlo se do saznanja" da je kontraofanziva Ukrajine "dala rezultate primetno daleko od očekivanja i to danas niko nije osporio"

Sijarto: NATO priznao da su rezultati kontraofanzive Kijeva razočarali
Peter Sijarto - Copyright Russian Foreign Ministry Press Service via AP

Na sednici Saveta ministara spoljnih poslova NATO-a, mnogi su "poluglasno i sa strepnjom" priznali da su rezultati ukrajinske kontraofanzive daleko od očekivanih, jer se situacija na ratištu nije mnogo promenila, rekao je mađarski ministar spoljnih poslova Peter Sijarto.

"Od početka ukrajinske kontraofanzive nije bilo većih promena na ratištu, niti prodora. Mnogi su to prepoznali. Tiho, sa strepnjom, ali su to prepoznali", rekao je Sijarto mađarskim novinarima posle prvog dana sastanka.

Prema njegovim rečima, "došlo se do saznanja" da je kontraofanziva Ukrajine "dala rezultate primetno daleko od očekivanja i to danas niko nije osporio".

Sijarto je dodao i da se u svojim govorima "ogromna većina nije doticala ovog pitanja", a pokušaj jednog kolege da objasni da će kontraofanziva biti pobednička je "izolovan".

 

 

Sijarto je još naglasio da su ministri spoljnih poslova članica Alijanse potvrdili da kad je u pitanju ukrajinski sukob, ostaju pri tome da NATO ne treba da postane strana u konfliktu protiv Rusije.

"Dobra vest je da danas niko nije istupio sa inicijativom da promeni ili revidira ovu odluku", kazao je mađarski ministar.

Profimedia
 

Istovremeno, on je primetio da skoro svi ministri zemalja NATO zadržavaju ratoboran stav i da se reč "mir" gotovo nije čula na sastanku u Briselu. Umesto toga, prema njegovim rečima, neki učesnici su podvukli važnost nastavka vojne pomoći Ukrajini i čak pominjali neophodnost proširenja ove pomoći.

Prijem Ukrajine u NATO značio bi treći svetski rat

Sijarto je, pored toga, prokomentarisao da članice NATO zadržavaju konsenzus o tome da Ukrajina ne može trenutno da se pridruži Alijansi. On je dodao da je to ispravno, jer bi prijem Ukrajine u NATO sada označio početak trećeg svetskog rata.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: 24sedam

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike