Uprava se oglasila nakon samoubistva dečaka (15) koji je skočio sa škole: Roditelji besni zbog laži navedenih u saopštenju

28.11.2023

15:21

0

Inicijativa za istraživanje sumnje u maltretiranje navodno nije zvanično zabeležena u školskim evidencijama

Uprava se oglasila nakon samoubistva dečaka (15) koji je skočio sa škole: Roditelji besni zbog laži navedenih u saopštenju
Copyright Printscreen Facebook/Iveta Michalikova

Osnovna škola u Parhovani u Slovačkoj izdala je saopštenje tek nedelju dana nakon tragične smrti učenika devetog razreda, Romana (15), koji je izvršio samoubistvo skočivši sa krova škole.

Uprava škole tvrdi da nije imala informacija o njegovom maltretiranju. Međutim, roditelji preminulog dečaka tvrde suprotno, navodeći da su pokušali da reše problem u školi, ali da nastavnici nisu pokazali interesovanje za njihove primedbe.

Prema izjavi škole, inicijativa za istraživanje sumnje u maltretiranje nije zvanično zabeležena u školskim evidencijama.

- Ne možemo da potvrdimo postojanje ili nepostojanje zvaničnih izveštaja u vezi s ovim slučajem. Napominjemo da je istraga u toku - navodi se u saopštenju škole.

Prema pravilima škole, zakonski zastupnik je dužan da obavesti školu o promenama u zdravstvenom stanju deteta ili o bilo kakvim zdravstvenim problemima.

- Nažalost, u ovom slučaju, zakonski zastupnik nije obavestio školu o ozbiljnim promenama u zdravstvenom i emocionalnom stanju svog deteta (koje su trajale godinu dana). Žao nam je što nismo imali dovoljno informacija za pružanje posebnog pristupa obrazovanju i vaspitanju - ističe se u saopštenju škole.

Printscreen Facebook/Iveta Michalikova
 

Roditelji preminulog dečaka oštro negiraju ove tvrdnje i opisuju saopštenje škole kao "smešno i tužno istovremeno".

- Na sahrani Romana saznala sam da je brat devojčice koja je maltretirala Romana takođe maltretirao decu dok je bio u osnovnoj školi. Čak me je pozvala devojčica koja tvrdi da je i ona žrtva zlostavljanja u školi u Parhovani. Bilo je očekivano da će škola preduzeti određemne korake - rekao je očajni otac.

Romanova majka Iveta potvrdila je da su obavestili školu o zlostavljanju.

- Kada sam razgovarala s direktorom, bio je arogantan i neosetljiv. Jednom sam čak napustila sastanak plačući zbog njegovog ponašanja. Na roditeljskom sastanku sam obavestila razred o maltretiranju Romana, ali su me ismejali - dodala je majka.

Romanov otac sada planira da pokrene peticiju za smenu direktora škole Ivana Račkovskog.

Podsetimo, dečak Roman skočio je sa krova škole dok su njegova majka i zamenik direktora pokušavali da ga spreče. Dečak je pao pored majke, udario glavom o beton i preminuo.

Otac je medijima dao snimak u kom se vidi Roman na krovu škole, dok mu deca viču da skoči.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike