UN: Severnokorejska lansiranja raketa predstavljaju ozbiljnu pretnju

27.11.2023

22:31

0

Američka ambasadorka pri UN Linda Tomas Grinfild rekla je da Severna Koreja "bez stida pokušava da unapredi svoje sisteme za nuklearno oružje testiranjem tehnologije balističkih raketa"

UN: Severnokorejska lansiranja raketa predstavljaju ozbiljnu pretnju
Ilustracija - Copyright AP Photo/Ahn Young-joon

Pomoćnik generalnog sekretara Ujedinjenih nacija Kalid Kjari izjavio je danas da severnokorejska lansiranja raketa predstavljaju ozbiljan rizik za civilnu avijaciju i pomorski saobraćaj.

On je na sednici Saveta bezbednosti UN rekao da Severna Koreja, iako je poslala obaveštenje japanskoj obalskoj straži pre lansiranja, nije obavestila Međunarodnu pomorsku organizaciju,

Međunarodnu organizaciju civilnog vazduhoplovstva ili Međunarodnu uniju za telekomunikacije, prenosi Rojters.

Američka ambasadorka pri UN Linda Tomas Grinfild rekla je da Severna Koreja "bez stida pokušava da unapredi svoje sisteme za nuklearno oružje testiranjem tehnologije balističkih raketa".

- To je jasno kršenje rezolucija ovog Saveta. Reč je o nepromišljenom i nezakonitom ponašanju koje ugrožava sve susede Severne Koreje i države članice - poručila je Grinfild na sednici Saveta bezbednosti.

Ministarstvo spoljnih poslova Severne Koreje saopštilo je ranije da je cilj lansiranja rakete da se nadgledaju Sjedinjene Države i njihovi saveznici. Iz Pjongjanga su poručili da će nastaviti da koriste svoja "suverena prava, uključujući lansiranje satelita".

Bonus video:

 

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike