Slovački ministar ukazao na propuste EU: Slanje oružja Ukrajini i sankcije Rusiji nisu urodili plodom, vreme je za drugačiji pristup

21.11.2023

22:01

0

Blanar je govorio i o politici nove Vlade Slovačke, ističući da želi suverenu spoljnu politiku koja stavlja građane na prvo mesto

Slovački ministar ukazao na propuste EU: Slanje oružja Ukrajini i sankcije Rusiji nisu urodili plodom, vreme je za drugačiji pristup
Copyright Profimedia

Slovački ministar spoljnih poslova Juraj Blanar izrazio je uverenje da slanje oružja Ukrajini nije dalo željene rezultate i nije doprinelo napretku u rešavanju konflikta.

- Postoji mišljenje da bi trebalo poslati više oružja kako bi se Rusija proterala sa ukrajinske teritorije. Međutim, nakon 600 dana, vidimo da ova strategija, zajedno sa sankcijama koje više štete Evropskoj uniji nego Rusiji, nije uspešna i da nema značajnog napretka - izjavio je Blanar u intervjuu za austrijski list "Prese".

On je dodao da sadašnji rusko-ukrajinski rat izgleda kao zamrznuti konflikt koji ne može biti rešen vojnim putem.

- Produžetak sukoba samo bi rezultirao većim gubicima ljudskih života. Zbog toga podržavamo mirno rešenje, a smatramo da to treba ići preko Evropske unije, koja je nastala kao mirovni projekat. Želimo da se vratimo toj prvobitnoj ideji - naglasio je slovački ministar spoljnih poslova.

Blanar je govorio i o politici nove Vlade Slovačke, ističući da želi suverenu spoljnu politiku koja stavlja građane Slovačke na prvo mesto.

- Odbacujemo sve što bi moglo negativno da utiče na njih, uključujući sankcije koje ozbiljno pogađaju ekonomiju i životni standard slovačkog stanovništva. Dok Rusija očekuje ekonomski rast uprkos sankcijama, EU se suočava s recesijom - napomenuo je.

Blanar je naglasio i da članstvo u Evropskoj uniji ne znači automatsko prihvatanje svih odluka.

- Ako nešto ne ide dobro, želimo to da kritikujemo i predstavimo alternative - zaključio je slovački ministar.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike