Radnici već osam dana zarobljeni u urušenom tunelu: Spasioci imaju novi plan

20.11.2023

11:02

0

Tunel u Utarakhandu, u severnom delu Utarkaši okruga, koji je u izgradnji, urušio se nakon klizišta 12. novembra

Radnici već osam dana zarobljeni u urušenom tunelu: Spasioci imaju novi plan
Radnici su zarobljeni u tunelu u Indiji - Copyright AP Photo

Spasioci u Indiji razmatraju nove opcije kako bi spasili 41 radnika koji su već osam dana zarobljeni u tunelu posle urušavanja

Spasilačke ekipe nisu uspele da ih izvuku prošlog petka kada je akcija prekinuta pošto se čuo zvuk pucanja prilikom guranja metalnih cevi kroz urušene zidove tunela.

Prema novim planovima, zvaničnici su saopštili da će se bušiti dva paralelna tunela kako bi se radnicima obezbedio "put za bekstvo". 

Tanjug/AP Photo
 

Spasioci su do sada bušili iz unutrašnjosti tunela, dok se sada ulažu napori da se buši i sa druge strane kako bi se došlo do zarobljenih radnika.

FederalnI ministar za uteve Nitin Gadkari posetio je mesto nesreće u nedelju i saopštio da bi spasilačke operacije mogle da potraju "dva do tri dana".

Objašnjavajući da je rad na himalajskom terenu bio komplikovan, on je rekao da se trenutno  puštaju u rad dve mašine za bušenje.

Foto: SDRF via AP
 

Prva mašina je naišla na probleme kada je došla u kontakt sa stenama, rekao je on, dodajući da su stručnjaci taj problem rešili. 

U subotu je došlo i do sukoba između onih koji su nadgledali akcije  spasavanja i porodica zarobljenih radnika, iako ih je ranije prošle nedelje premijer Narendra Modi uverio da "savezni i državni spasioci rade besprekorno" na spasavanju radnika. 

 

 

Tunel u Utarakhandu, u severnom delu Utarkaši okruga, koji je u izgradnji, urušio se nakon klizišta 12. novembra. Kontakt sa zarobljenim radnicima uspostavljen je ubrzo nakon obrušavanja, i otada im se dopremaju zalihe kiseonika, vode i hrane.

Tunel Silkiara u Utarkašiju deo je projekta auto-puta savezne vlade za poboljšanje veza između poznatih hodočasničkih mesta u Utarakhandu.
 

BONUS VIDEO

 

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike