Si pokazao svoju moćnu limuzinu, Bajden odgovorio: "Imamo mi Zver!" (VIDEO)

16.11.2023

15:27

0

Autor: N.P.

Bajden je bio oduševljen kineskim automobilom

Si pokazao svoju moćnu limuzinu, Bajden odgovorio: "Imamo mi Zver!" (VIDEO)
Bajdenu se dopala Sijeva limuzina - Copyright Profimedia

Američki predsednik Džo Bajden sastao se sa kineskim kolegom Sijem Đinpingom u San Francisku, a tom prilikom su uporedili i svoje limuzine.

Po izlasku sa sastanka, Bajden je video Sijevo službeno vozilo, tajni model kineske auto-industrije, inače poznat pod šifrom N701.

- Kakav divan auto - rekao je američki lider.

Si mu je ponudio da ga malo razgledao, a onda je Bajden dodao: "To je kao onaj kadilak što mi imamo. Svaki put kada idem u inostranstvo, tad automobil me prati. Znate li kako ga zovemo? Zver!"

Nakon toga su se dva predsednika rastala.

Inače, prvi automobil proizvođača "Hunci" je proizveden 1959. godine, što ga čini najstarijom kineskom markom putničkog automobila. Na kineskom jeziku hunci znači crvena zastava. Najpoznatiji modeli su E-HS9 i tri sedana H5, H7 i H9, kao i Q - automobil tipa SUV.

Seriju L predstavljaju automobili predstavničke klase, napravljeni po individualnim narudžbinama i koriste se za velike svetske događaje, a mogu koštati i do 800.000 dolara, preneo je Blumberg.

Profimedia
Unutrašnjost automobila L5

Tačne specifikacije Sijeve limuzine L5 nisu poznate, ali ni komercijalnoj verziji ne manjka luksuza. Ovaj automobil se obično poredi sa "rols rojs fantomom", makar na osnovu izgleda.

Ipak, težak je za vožnju zbog oklopa teškog preko tri tone. Unutrašnjost je ukrašena i detaljima od ružinog drveta i žada.

Profimedia
Kineski L5 proizvođača Hunci

Ipak, Biznis insajder prenosi da je američka "zver" nadmoćnija.

"Kadilak 1" - Zver

Automobil koji koristi američki predsednik Džo Bajden izgleda kao i mnogi drugi slične vrste, a u stvari je jedna vrsta svemirskog broda.

Predsednički automobil “Kadilak 1” po svojim karakteristikama predstavlja vrstu bunkera na četiri točka.

AP Photo/Michael Probst
 

Automobil je otporan na eventualni hemijski napad, vatru i mine, zahvaljujući blindiranom oklopu debljine 13 centimetara. Težak je osam i po tona i napravljen tako da ne može da se prevrne u slučaju sudara. 

“Kadilak 1” je opremljen specijalnim sistemom za noćnu vožnju koji omogućuje bezbedno kretanje sa ugašenim farovima, u punoj brzini, i u potpunom mraku.

AP Photo/Gregorio Borgia
 

Gume su napravljene od specijalnog materijala i otporne su na raketni napad, a napravljene su tako da, ako u slučaju oštećenja budu neupotrebljive, auto može nastaviti vožnju.

Stakla na automobilu su sačinjena od pet slojeva, ukupne debljine 13 centimatara.

Prozore nije moguće otvoriti, izuzev onoga do vozača, ali i taj ne više od osam centimetara.

Predsednički automobil ima turbo dizel motor od 6.600 kubika, ali zbog svoje težine ne može da razvije brzinu veću od 100 kilometara na sat.

 

BONUS VIDEO

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike