Pronađen planinar koji je nestao pre nekoliko meseci: Pored tela i dalje dežurao njegov pas

14.11.2023

19:01

0

Ekipe za potragu i spasavanje tražile su Mura nekoliko puta, a sada su se rasplakali kad su videli koliko je njegov pas lojalan

Pronađen planinar koji je nestao pre nekoliko meseci: Pored tela i dalje dežurao njegov pas
Copyright Profimedia

Telo 71-godišnjeg planinara koji je nestao u avgustu pronađeno je na jugu Kolorada u planinama, a njegov lojalni terijer, koji je preživeo u divljini, i dalje je bio pored njega, saopštila je spasilačka grupa.

Rič Mur krenuo je sa svojim džek rasel terijerom Finijem 19. avgusta da se popne na vrh Blekhed, na visinu od 3.800 metara u planinama San Huan u Koloradu i nikada se nije vratio, prema objavi na stranici "Taos Search and Rescue" na Fejsbuku.

Mur, koji je bio iz obližnjeg Pagosa Springsa, vodio se kao nestao oko deset nedelja sve dok lovac nije naišao na njegove posmrtne ostatke 30. oktobra, oko četiri kilometra istočno od vrha planine, a Fini je bio pored njega, prema navodima grupe.

Fini je izgubio oko polovine svoje telesne težine kada je otkriven, ali se činilo da je u relativno dobroj formi, kaže članica Taosa Delinda Van-Brajtin, koja je odgovorila na početnu potragu za Murom.

- Sve nas je rasplakala odanost tog psa - rekla je ona za CNN.

Ekipe za potragu i spasavanje tražile su Mura nekoliko puta, počevši od planinskog vrha i krećući se ka zapadu ka parkingu gde je ostavio svoj automobil, rekla je ona.

Profimedia
 

Delovi planine su toliko strmi da su posadu morali da dovezu helikopterom, prisetila se ona, istakavši da je planinarenje ovde „izuzetno rigorozan” poduhvat.

Van-Brajtin veruje da je pas verovatno preživeo na vodi iz obližnjih podzemnih potoka i hvatajući male životinje kao što su poljski miševi ili veverice.

Psi mogu biti „lojalni do smrti“

Sertifikovani bihejviorista i trener pasa Rasel Hartstajn kaže da „nije nečuveno“ da pas razvije tako intenzivnu lojalnost svom vlasniku.

- Oni često ostaju lojani do smrti mnogo puta - rekao je Hartstajn.

Džek Rasel terijeri se posebno uzgajaju da bi preživeli lovom na glodare ili druge male životinje, dodao je on.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike