Makron pozvao Izrael da prestane sa ubijanjem civila: Nema opravdanja! Netanjahu mu odgovorio neočekivanim rečima

11.11.2023

11:41

0

Francuski predsednik pozvao je u petak Izrael da se dogovori o prekidu vatre u Gazi, na šta je izraelski lider brzo reagovao

Makron pozvao Izrael da prestane sa ubijanjem civila: Nema opravdanja! Netanjahu mu odgovorio neočekivanim rečima
Copyright AP Photo/Thibault Camus, Pool

Premijer Izraela Benjamin Netanjahu tvrdi da je poziv francuskog predsednika Emanuela Makrona Izraelu da prestane s ubijanjem žena i beba u Gazi neadekvatan i da odgovornost treba svaliti na Hamas, palestinsku militantnu grupu koja, prema njegovim rečima, koristi civile kao živi štit.

On tvrdi da izraelska vojska nastoji da evakuiše civile iz sukoba iako je nekoliko hiljada njih ubila u neselektivnim napadima.

Netanjahu je takođe upozorio da bi zločini koje Hamas čini u Gazi mogli da se ponove i u drugim delovima sveta, uključujući Pariz, Njujork i druge gradove širom sveta.

Abir Sultan/Pool Photo via AP
Benjamin Netanjahu

Makron sve oštriji

Francuski predsednik pozvao je u petak Izrael da se dogovori o prekidu vatre u Gazi, rekavši da "nema opravdanja" za bombardovanje civila.

U intervjuu za BBC Makron ponovio je ono što zapadni lideri nedeljama ponavljaju kao papagaji, da Izrael ima pravo da se zaštiti nakon napada Hamasa 7. oktobra, dodajući da ne treba da ubija bebe i starce.

Ludovic Marin, Pool via AP
Emanuel Makron

- Ove bebe, ove dame, ovi stari ljudi su bombardovani i ubijeni. Dakle, nema razloga za to i nema legitimiteta. Zato pozivamo Izrael da prestane - kazao je Makron.

Francuski lider je rekao da Francuska "jasno osuđuje" prekogranične napade palestinskih militantnih grupa bez presedana, u kojima je, prema ažuriranim informacijama, stradalo 1.200 ljudi, uglavnom civila, dok je 240 uzeto za taoce.

Ministarstvo zdravlja u Gazi koje vodi Hamas kaže da je više od 11.000 ljudi, uglavnom civila, ubijeno u izraelskom vazdušnom i kopnenom napadu od tada.

- Mi delimo bol Izraela. I mi delimo njihovu spremnost da se otarase terorizma. Znamo šta znači terorizam u Francuskoj - rekao je Makron insistirajući da "nema opravdanja" za bombardovanje civila.

- Za sve nas je to izuzetno važno zbog naših principa, jer smo mi demokratije. Važno je za srednjoročnu i dugoročnu perspektivu i za bezbednost samog Izraela, da se prepozna da su svi životi važni - dodao je on.

Makron je rekao da su se u četvrtak sve vlade i agencije za pomoć na konferenciji o humanitarnoj pomoći u Parizu složile da je "humanitarna pauza" praćena "primirjem" jedini način da se zaštite civili u Gazi.

Na pitanje da li je Izrael prekršio međunarodno pravo, Makron je odgovorio: „Ja nisam sudija. Ja sam šef države“ koji je želeo da bude „partner i prijatelj“ Izraelu.

Francuski lider je dodao da se ne slaže da je najbolji način da se Izrael „zaštiti veliko bombardovanje Gaze“.

U napadima Izraela na Pojas Gaze, do sada je prema Ministarstvu zdravlja u enklavi, stadalo više od 11.000 ljudi, među kojima je i više od 4.500 dece.

Bonus video

 

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike