RAT NA BLISKOM ISTOKU Huti lansirali projektile na Izrael; Hamas odbacuje tvrdnje SAD da koristi bolnicu u Gazi kao bazu

14.11.2023

21:57

0

Pratite uz portal 24sedam dešavanja u Izraelu i Pojasu Gaze iz minuta u minut

RAT NA BLISKOM ISTOKU Huti lansirali projektile na Izrael; Hamas odbacuje tvrdnje SAD da koristi bolnicu u Gazi kao bazu
Rat na Bliskom istoku - Copyright AP Photo

Sukob između Izraela i Hamasa ušao je u 39. dan.

Svih 27 država članica EU pozvalo je na hitne pauze u sukobu u Pojasu Gaze da bi se omogućio ulazak humanitarne pomoći.

Iz Svetske zdravstvene organizacija saopšteno je da bolnica Šifa u gradu Gazi „više ne funkcioniše kao bolnica“.

Izraelske snage stigle su tenkovima do kapija bolnice Al Šifa u gradu Gaza, u kojoj su zbog prekida pružanja usluga u protekla tri dana preminula najmanje 32 pacijenta, među kojima tri prevremeno rođene bebe.

Izraelske odbrambene snage (IDF) saopštile su da je od početka izraelske kopnene ofanzive na Pojas Gaze, pre oko dve sedmice, izvršeno oko 4.300 napada.

Više of 3.250 ljudi pod ruševinama, uključujući 1.700 dece

***UŽIVO***

00.07 - Palestinski Crveni polumesec: Bolnica na severu Pojasa Gaze potpuno evakuisana

Svi lekari, pacijenti i članovi porodica evakuisani su iz bolnice Al-Kuds na severu Pojasa Gaze, saopštila je humanitarna organizacija Palestinsko društvo Crvenog polumeseca.

Kako navode iz ove organizacije, do potpune evakuacije je došlo nakon više od deset dana opsade, tokom koje je sprečen dolazak medicinskih i humanitarnih zaliha u bolnicu.

23.39 - Izraelski ministar: Hamas izgubio kontrolu nad severnom Gazom

Izraelski ministar odbrane Joav Galant tvrdi da je Hamas "izgubio kontrolu" nad severnom Gazom.

23.15 -  Izrael gađao predajnike i džamiju u Kan Junisu na jugu Pojasa Gaze

Izraelske snage gađale su predajnike za mobilnu mrežu u Kan Junisu, kao i lokalnu džamiju u tom gradu na jugu Pojasa Gaze, javljaju mediji, pozivajući se na libanski TV kanal Al-Majdin.

 


Ta televizija je izvestila da je džamija Al-Safa pogođena, ali da još nema izveštaja o mogućim žrtvama. Al-Majdin je ranije javio i da je najmanje 12 Palestinaca poginulo u Kan Junisu, a da su desetine povređene, kada su izraelske snage pogodile dve stambene zgrade u tom gradu.

 

23.00 - Hamas odbacuje tvrdnje SAD koristi bolnicu u Gazi kao bazu

Nakon što su SAD tvrdile da imaju dokaze da Hamas koristi bolnicu Al Šifa za vođenje vojnih akcija, Hamas je odgovorio da "oštro osuđuje i odbacuje te tvrdnje".

 

 

"Ove izjave daju zeleno svetlo izraelskoj okupaciji za daljnje brutalne masakre usmerene na bolnice, s ciljem uništenja zdravstvenog sistema u Gazi i raseljavanja Palestinaca", navodi grupa.

22.46 - SAD i Velika Britanija uvele treću rundu sankcija Hamasu

Američko ministarstvo finansija danas je saopštilo da su SAD u koordinaciji sa Velikom Britanijom nametnule treću rundu sankcija palestinskoj militantnoj grupi Hamas ciljajući lidere i finansijere te organizacije.

22.20 - Huti lansirali projektile na Izrael

Jemenski pobunjenici Huti zapretili su danas da će gađati izraelske brodove u Crvenom moru, nakon što su preuzeli odgovornost za nekoliko napada na Izrael, u ratu sa palestinskim pokretom Hamas u Pojasu Gaze.

21.56 - Troje ranjeno nakon što su rakete ispaljene na Tel Aviv

Tri osobe su ranjene danas nakon što je raketni baraž iz Pojasa Gaze ispaljen na Tel Aviv, saopštili su izraelska sanitetska služba Magen David Adom i izraelska policija. 

Iz Magen David Adoma potvrdili su da je pružena lekarska pomoć dvema osobama, koje su ranjene u napadu. 

21.53 - IDF: Bolnice u Gazi bi mogle da izgube međunarodnu pravnu zaštitu zbog Hamasa

Portparol izraelske vojske (IDF) Danijel Hagari izjavio je danas da bi bolnice u Pojasu Gaze mogle da izgube međunarodnu pravnu zaštitu zbog toga što ih, kako je naveo, palestinska militantna grupa Hamas koristi za svoje vojne aktivnosti.

AP Photo/Abed Khaled
 

- Poslednjih nedelja smo naglašavali da će zbog Hamasovog korišćenja bolnica u vojne svrhe one izgubiti posebnu međunarodnu zaštitu - rekao je Hagari na konferenciji za novinare, prenosi Tajms of Izrael.

21.40 - Belize prekinuo diplomatske odnose sa Izraelom

Vlada Belizea je zbog izraelskog kršenja humanitarnog prava tokom operacije u Gazi objavila da prekida odnose sa Tel Avivom.

- Ministarstvo spoljnih poslova, spoljne trgovine i imigracije usvojilo je sledeće mere koje će odmah stupiti na snagu: a) Vlada Belizea povlači svoj Sporazum o akreditaciji za njenu ekselenciju Ejnat Kranc-Nejger, imenovanog ambasadora Izraela u Belizeu; b) obustavljaju se sve aktivnosti koje sprovodi počasni konzulat Izraela u Belizeu i imenovanje počasnog konzula - navodi se u saopštenju na sajtu vlade ovde zemlje.

21.31 - Izraelske strane ubile najmanje osam Palestinaca na Zapadnoj obali

Najmanje osam Palestinaca ubile su u utorak izraelske snage na okupiranoj Zapadnoj obali, javio je Rojters pozivajući se na palestinske lekare i lokalne medije.

Profimedia
 

Prema izveštajima, sedam Palestinaca je ubijeno u sukobima tokom "racije" u gradu Tulkarm blizu granice sa Izraelom.

21.01 - Više od 400 američkih zvaničnika potpisalo pismo protiv Bidenove politike

Više od 400 američkih zvaničnika potpisalo je protestno pismo protiv politike predsednika Džoa Bajdena prema Izraelu.

U pismu se od Bajednove administracije traži da zahteva trenutni prekid vatre u ratu između Izraela i Hamasa i da se dozvoli ulazak humanitarne pomoći u Pojas Gaze.

20.32 - Bela kuća: Imamo saznanja da je Hamas koristio bolnicu u Gazi kao bazu

Bela kuća je u utorak saopštila da ima sopstvene obaveštajne podatke da Hamas koristi bolnicu Al Šifa u Gazi za vođenje svojih vojnih operacija, a verovatno i za skladištenje oružja, rekavši da te akcije predstavljaju ratni zločin.

- Imamo informacije koje potvrđuju da Hamas koristi tu konkretnu bolnicu za komandovanje i kontrolu i verovatno za skladištenje oružja. To je ratni zločin - rekao je portparol nacionalne bezbednosti Džon Kirbi novinarima.

20.21 - „Marš za Izrael" u Vašingtonu

 

 

Veliki broj demonstranata okupio se u Vašingtonu na skupu „Marš za Izrael". Demonstranti su se okupili zbog izraelskog naroda u ratu protiv palestinske grupe Hamas, ali i zbog porasta antisemitskih incidenata u SAD od izbijanja i sukoba.

 

 

Organizatori su tražili dozvolu za okupljanje 60.000 ljudi, ali izraelski mediji pišu da je na ulicama Vašingtona oko 200.000 demonstranata.

19.57 - Galant: Izraelska vojska probila odbranu Hamasa u gradu Gaza

Izraelski ministar odbrane Joav Galant izjavio je da je izraelska vojska (IDF) probila odbranu palestinske militantne grupe Hamas u gradu Gaza, sa severa i juga.

AP Photo/Maya Alleruzzo, File
Joav Galant

On je naveo da IDF kontroliše vazdušni prostor na severu Gaze, uključujući grad Gazu, prenosi Tajms of Izrael.

- Ovlastio sam vojsku da nastavi sa napredovanjem, kako danas, tako i narednih dana, radi izvršenja zadataka. Neće biti sigurnog mesta za Hamas dok ne završimo našu misiju i ne vratimo taoce - rekao je Galant.

19.44 - U toku evakuacija bolnice Al Kuds

Nebal Farsah, portparolka Palestinskog društva Crvenog polumjeseca (PRCS), kaže da je situacija u bolnici Al Kuds “strašna i katastrofalna”.

Farsah kaže da je oko 300 ljudi, uključujući medicinsko osoblje, pacijente, ranjene osobe i njihove porodice, trenutno u procesu evakuacije prema jugu.

19.39 - 36 prevremeno rođenih beba u Al Šifi i dalje održavaju u životu

Prema medicinskom osoblju u najvećoj bolnici u Gazi, 36 prevremeno rođenih beba koje održavaju u životu kako znaju i umeju u bolnici Al Šifa i dalje su žive.

Dr. Marawan Abu Saada via AP
 

Prema medicinskom osoblju, tri od prvobitnih 39 prevremeno rođenih beba u Al Šifi već su umrle pošto je bolnica tokom vikenda ostala bez goriva za generatore koji su održavali njihove inkubatore.

Preostalih 36 beba kojima je potrebna neonatalna nega i dalje je živo, rekao je u utorak za NBC News doktor Ahmed El Mokatalali.

19.22 - Tim Lekara bez granica ušao u Gazu preko Rafa

Lekari bez granica rekli su da je tim od 15 međunarodnih i domaćih stručnjaka stigao na jug Gaze kako bi pomogao u pružanju zdravstvene nege.

 

 

Medicinska infrastruktura u Gazi je u kolapsu, a medicinari su iscrpljeni, navodi se u objavi na društvenoj mreži Iks.

18.55 - Šef UN-a pozvao na prekid vatre "u ime čovečanstva"

Generalni sekretar UN-a Antonio Gutereš ponovo je pozvao na obustavu borbi u Gazi.

- U ime čovečanstva, generalni sekretar poziva na hitan humanitarni prekid vatre - rekao je portparol Stefan Djuražik novinarima.

Dodao je da je Gutereš duboko uznemiren “dramatičnim gubitkom života” u nekoliko bolnica u Gazi.

18.26 - SAD: Bivši zvaničnici objavili pismo podrške Bajdenovoj politici prema Izraelu

AP Photo/Evan Vucci
 

Više od 100 bivših zvaničnika u administracijama američkih predsednika Džozefa Bajdena i Baraka Obame potpisalo je danas pismo u kom pozdravljaju podršku predsednika Bajdena Izraelu nakon napada Hamasa 7. oktobra.

- Kao bivši zvaničnici Bajdenove i Obamine administracije, želimo da izrazimo svoju duboku zahvalnost za vašu "moralnu jasnoću", hrabro vođstvo i čvrstu podršku Izraelu, jednom od najjačih saveznika naše nacije, nakon najgoreg masakra od Holokausta koji je jevrejski narod doživeo u jednom danu - navodi se u pismu upućenom Bajdenu.

18.02 - Izrael kaže da je vojska preuzela kontrolu nad kampom Al Šati

Al Šati je treći po veličini izbeglički kamp u Gazi i više puta je bombardovan, a u jednom napadu u oktobru ubijeno je 25 civila, prema lokalnim zdravstvenim vlastima.

17.43 - Gaza: U masovnoj grobnici kod bolnice Al Šifa sahranjeno 200 tela

U masovnoj grobnici kod najveće bolnice Al Šifa u Pojasu Gaze sahranjeno je 200 tela, izjavio je danas doktor Adnan el Burš.

AP Photo/Abed Khaled, File
 

On je naveo da je medicinskm osoblju bilo potrebno šest sati da sahrane 200 ljudi.

- Krenuli smo oko 8:30 ujutru i završili oko 15 sati po lokalnom vremenu - rekao je El Burš, prenosi BBC.

17.40 - Bajden poručio taocima: Držite se, dolazimo

- Držite se, dolazimo - rekao je Džo Bajden na pitanje da li ima poruku članovima porodica talaca koji se drže u Gazi.

Američki predsednik razgovarao je u ponedeljak sa novinarima u Beloj kući.

Bajden je rekao da je uključen u svakodnevne razgovore kako bi osigurao oslobađanje talaca koje drži Hamas.

17.18 - Ganc: Čak i ako pristane na pauzu, Izrael će nastaviti da vodi rat protiv Hamasa

AP Photo/Michael Varaklas
Beni Ganc

Izraelski ministar i član ratnog kabineta Beni Ganc izjavio je danas da će, čak i ako pristane na pauzu u borbama u zamenu za oslobađanje talaca, Izrael nastaviti da vodi rat protiv Hamasa u Pojasu Gaze.

- Čak i ako je potreban prekid vatre kako bi se vratili taoci, neće biti zaustavljanja rata - rekao je Ganc tokom posete vojnom rukovodstvu na severu Izraela, prenosi Tajms of Izrael.

17.10 - Svetska zdravstvena organizacija: Više od polovine bolnica u Gazi ne radi

Dvadesetdve od 36 bolnica u opkoljenoj obalnoj enklavi više ne rade zbog nedostatka goriva, štete ili iz bezbednosnih razloga, navodi Svetska zdravstvena organizacija (SZO) na Iksu, nekadašnjem Tviteru.

 

 

17.01 - Zvaničnik: Izrael srušio pet kuća u izbegličkom kampu Tulkarem

Izraelske snage koje su izvršile takozvanu "raciju" u severnom gradu na Zapadnoj obali, takođe su oštetile 70 drugih domova, kaže Faisal Salama, čelnik narodnog odbora za usluge izbegličkog kampa Tulkarem.

Salama je rekao da su izraelski buldožeri uništili vodovodne cijevi, dalekovode, puteve i drugu infrastrukturu.

 

 

16.54 - Huti će nastaviti raketne napade na Izrael, možda i na izraelske brodove

Lider jemenske militantne grupe Huti Abdulmalik Al Huti izjavio je da će snage te grupe nastaviti sa napadima na Izrael, kao i da bi mogle početi da gađaju i izraelske brodove u Crvenom moru i moreuzu Bab Al Mandeb.

- Naše oči stalno nadgledaju i traže bilo koji izraelski brod u Crvenom moru, posebno u Bab Al Mandebu i u blizini jemenskih regionalnih voda - rekao je on.

16.50 - Ponovo raketirana američka baza u Siriji

Područje naftnog polja Koniko u provinciji Deir ez-Zor na istoku Sirije, gde se nalazi američka vojna baza, našlo se pod raketnom vatrom, javila je sirijska radio-stanica Šam FM.

- Nekoliko granata palo je u oblast polja Koniko na severoistoku provincije Deir ez-Zor, gde su stacionirane američke trupe - javio je dopisik tog radija.

16.49 - Turska podnela MKS tužbu protiv Netanjahua optužujući ga za genocid

Turska je podnela tužbu Međunarodnom krivičnom sudu protiv izraelskog premijera Benjamina Netanijahua, optužujući ga za genocid u Pojasu Gaze, saopštili su advokati vladajuće turske „Stranke pravde i razvoja“.

Abir Sultan/Pool Photo via AP
Netanjahu

16.39 - Hjuman rajts voč pozvao da se izraelski napad na troje dece i baku u Libanu označi kao ratni zločin

Hjuman rajts voč je pozvao da se izraelski napad u kojem su poginulo troje dece i njihova baka u južnom Libanu istraži kao očigledan ratni zločin.

Udar izraelskih vojnih snaga 5. novembra pogodio je porodicu u automobilu dok su putovali sa juga Libana do Bejruta, saopštila je grupa za ljudska prava.

16.33 - Izrael koristi špijunski softver Pegaz za praćenje otetih ljudi

Američka stranica Aksios izveštava da izraelska vojska koristi ozloglašeni špijunski softver Pegaz grupe NSO za prćenje ljudi koje je oteo Hamas.

Stranica je sitirala eimenovani izvor “sa direktnim saznanjima o operacijama NSO-a”, koji je rekao da je uspostavljena “ratna soba” sa drugim tehnološkim kompanijama za “praćenje i otključavanje telefona” ljudi nestalih od napada Hamasa 7. oktobra.

- Mislim da ljudi iz vlade, kako u Izraelu tako i izvan njega, i javnost sada mnogo bolje razumiju vrednost ove vrste alata i zašto su potrebni - rekao je izvor.

16.30 - Izraelski ministar spoljnih poslova: Gutereš nije sposoban da vodi UN

AP Photo/Craig Ruttle
Antonio Gutereš

Izraelski ministar spoljnih poslova Eli Koen kaže da generalni sekretar Ujedinjenih nacija Antonio Gutereš nije sposoban da vodi tu organizaciju.

- Gutereš ne zaslužuje da bude šef Ujedinjenih nacija. Nije podsticao nikakav mirovni proces u regionu... Gutereš bi, kao i sve slobodne nacije, trebalo jasno i glasno da kaže "Oslobodite Gazu od Hamasa" - kazao je Koen tokom konferencije za noviner u UN u ženevi.

16.22 - Izraelski vojnici srušili spomenike Jaseru Arafatu na Zapadnoj obali

Vojnici Izraelskih oružanih snaga uklonili su buldožerima spomenike nekadašnjem lideru Palestinske oslobodilačke organizacije (PLO) Jaseru Arafatu na ulazu u izbeglički kamp Tulkarem, na Zapadnoj obali.

Nije saopšten razlog za rušenje.

16.08 - Još snimaka iz bolnice gde su navodno držani taoci

IDF je objavio još snimaka iz opkoljene dečje bolnice Rantisi u gradu Gazi.

Izraelske trupe su pronašle oružje u prostoriji u kojoj je, kako se veruje, Hamas, držao taoce.

16.02 - Hamas odgovorio Smotriču: Ostajemo na našoj zemlji

Portparol Hamasa, Osama Hamdan, rekao je da odbacuje komentare izraelskog ministra finansija Bezalela Smotriča koji je rekao da podržava "dobrovoljnu migraciju" Palestinaca iz Gaze dodavši da je to najbolje rešenje za region.

- Mi ostajemo na našoj zemlji. Netanjahua nije briga što izraelski taoci ginu u bombardovanju, ovaj rat je njegova lična misija da skrene pažnju sa svojih pravnih problema. Bitka je tek započeta, a sledeća faza će biti veća i intenzivnija - rekao je Hamdan.

AP Photo/Ali Mahmoud, File
 

15.56 - Lekari: Životi prevremeno rođenih beba u bolnici Al Šifa vise o koncu

Životi 36 beba u bolnici Al Šifa u Gazi vise o koncu, poručilo je danas medicinsko osoblje te bolnice i istaklo da nema jasnog mehanizma da se te bebe premeste u drugu ustanovu, uprkos navodnim nastojanjima Izraela da dostavi inkubatore za evakuaciju.

Tri od 39 prevremeno rođene beba u toj bolnici umrle su pošto je Al Šifa ostala bez goriva za pokretanje generatora električne energije, pa nije bilo moguće koristiti inkubatore.

36 beba, koje teže između 700 grama i oko kilogram i po, sada leže na običnim krevetima, gde su izložene infekcijama i bez individualnog prilagođavanja vlažnosti i temperature koja su za njih od vitalnog značaja.

Dr. Marawan Abu Saada via AP
Prevremeno rođene bebe su lekari umotali u folije

15.20 - Izrael identifikovao 859 civilnih žrtava napada Hamasa 7. oktobra

Izraelske vlasti kažu da su sada identifikovale ostatke 859 civila ubijenih tokom napada Hamasa 7. oktobra na jugu Izraela. Rad na identifikaciji tela je, kako se navodi, u toku.

Tajms of Izrael izveštava da je taj broj povećan za 16 u odnosu na poslednju cifru koja je objavljena u javnosti.

14.44 - Izraelski avioni bombardovali položaje Hezbolaha u Libanu

Izraelski borbeni avioni gađali su položaje Hezbolaha na jugu Libana odgovarajući na napad protivtenkovskim raketama na sever zemlje, saopštila je izraelska vojska.

Kako se tvrdi, Hezbolahove rakete ispaljene su na vojne položaje u blizini Margaliota, Arab el Aramšea i Jiftaha, kao i naselja Šomera i Matat.

14.29 - Velika Britanija razmatra „vazdušne i pomorske opcije“ kako bi dostavila više pomoći Gazi

Ujedinjeno Kraljevstvo razmatra korišćenje „vazdušnih i pomorskih opcija“ da bi dostavila više pomoći Gazi, uključujući i svoje baze na Kipru, rekao je ministar u vladi.

14.20 - Šolc osudio Erdoganove optužbe Izraela za fašizam

Nakon što je turski predsjednik Redžep Tajip Erdogan u petak optužio Izrael za fašizam, nemački kancelar je rekao da su njegovi komentari "apsurdni".

Nekoliko dana pre Erdoganove posete Berlinu, Šolc je na konferenciji za novinare rekao da je Izrael “demokratija”.

- To je zemlja koja je vezana za ljudska prava i međunarodno pravo i deluje u skladu s tim. Stoga su optužbe protiv Izraela apsurdne - dodao je.

AP Photo/Michael Sohn
Olaf Šolc

14.17 - Italijanska humanitarna pomoć stigla do Gaze

Humanitarna pomoć koju je Italija poslala Gazi ući će u tu oblast u narednim satima, izjavio je italijanski ministar spoljnih poslova Antonio Tajani.

- Italija je poslala dva C130 vojna aviona sa 16 tona humanitarne pomoći, koji se trenutno kreću ka Gazi - rekao je Antonio Tajani na zajedničkoj sednici Odbora spoljnih poslova i Odbora za odbranu.

14.09 - Gorivo koje u Gazi koristi UNRVA nestaće za 48 sati

Rezerve goriva koje koristi agencija UN za pomoć palestinskim izbeglicama (UNRVA) nestaće za 48 sati, saopšteno je danas iz UNRVA.

Gorivo koje ta agencija koristi za rad vitalnih sistema za Pojas Gaze, kao što su postrojenje za desalinizaciju i za prečišćavanje otpadnih voda, kao i za funkcionisanje bolnica u južnom delu Pojasa Gaze će nestati.

- Bez goriva, bolnice će biti zatvorene, otpadne vode će oticati na ulice i u more, a doći će i do nestašice hleba, jer će pekare prestati da rade - rekao je portparol UNRVA Adnan Abu Hasna.

AP Photo/Fatima Shbair
 

13.43 - Porodice talaca počele veliki marš od Tel Aviva do Jerusalima

Porodice Izraelaca koje Hamas drži kao taoce u Pojasu Gaze, zajedno sa ljudima koji ih podržavaju, počele su u Tel Avivu protestni marš, pozivajući na njihovo oslobađanje.

12.23 - IDF: Vojska zauzela nekoliko zgrada Hamasove vlade u Gazi

Izraelske odbrambene snage (IDF) saopštile su da su zauzele nekoliko Hamasovih vladinih zgrada u četvrtima Šeik Idžlin i Rimal u gradu Gaza.

U saopštenju se navodi da se među zauzetim lokacijama nalaze parlament, kompleks Hamasove vlade i policijski štab.

11.50 - Potvrđena smrt još jednog taoca u Gazi

Izraelska vojska potvrdila je smrt kapetana Noe Marciano, koju je Hamas oteo 7. oktobra.
Marciano je služila u 414. korpusu za prikupljanje borbenih obaveštajnih podataka, i nalazila se u bazi Nahal Oz kada su je napali pripadnici Hamasa 7. oktobra.

10.10 - OCHA: Još 200.000 ljudi evakuisano iz severne Gaze od 5. novembra

Još 200.000 ljudi evakuisano je iz severne Gaze od 5. novembra, čime je ukupno oko 1,5 miliona Palestinaca napustilo svoje domove, što čini više od dve trećine stanovnika Pojasa Gaze, saopštila je danas Kancelarija UN za ljudska prava (OCHA).

OCHA navodi da sada samo jedna bolnica na severu Pojasa Gaze može da prima pacijente, dok sve ostale bolnice više ne funkcionišu i uglavnom služe kao skloništa od borbi.

AP Photo/Fatima Shbair
 

9.50 - Smotrič: Palestinci moraju da napuste Gazu

Izraelski desničarski ministar finansija, Bezalel Smotrič, rekao je da podržava "dobrovoljnu migraciju" Palestinaca u Gazi, nazvavši to "pravim humanitarnim rešenjem".

- Pozdravljam inijativu članova Kneseta o dobrovoljnoj imigraciji Arapa iz Gaze u zemlje sveta. To je ispravno humanitarno rešenje za stanovnike Gaze i čitav region - rekao je.

Prema njegovim rečima, odlazak Palestinaca u druge zemlje je jedino rešenje koje će okončati bol i patnju Jevreja i Arapa.

AP Photo/Fatima Shbair
 

9.13 - Bačeno 25.000 tona eksploziva na Gazu

Izrael je od 7. oktobra bacio više od 25.000 tona eksploziva što je poput dve nuklearne bombe, saopšteno je iz organizacije "Euro-Med Human Rights Monitor".

Poređenja radi, bomba "mali dečak" koju su SAD bacile na Hirošimu tokom Drugog svetskog rata sadržala je 15.000 tona eksploziva i uništila je sve u radijusu od 1,6 kilometara.

Profimedia/Fadi Alwhidi / Anadolu
 

8.30 - Kamioni UNRWA u Gazi ostali bez goriva, rizik od prekida humanitarne operacije

Agencija Ujedinjenih nacija za pomoć palestinskim izbeglicama (UNRWA) saopštila je da su njeni kamioni u Pojasu Gaze ostali bez goriva, nakon što su ispraznili veliki rezervoar goriva u prethodne tri nedelje.

UNRWA navodi da više neće moći da prima pomoć koja dolazi preko graničnog prelaza Rafa, prenosi Harec. Dodaje se da će humanitarna operacija u Pojasu Gaze biti obustavljena u roku od 48 sati jer nije dozvoljen ulazak goriva. Izrael je počeo operaciju u Pojasu Gaze i uveo blokadu te palestinske enklave nakon što je palestinska militantna grupa Hamas 7. oktobra počela napad na Izrael.

7.30 - IDF: Ispod dečje bolnice u Gazi pronađen komandni centar Hamasa

Portparol izraelske vojske (IDF) Danijel Hagari saopštio je da su pripadnici IDF-a izvršili raciju u dečjoj bolnici Rantisi u gradu Gaza i da su ispod nje pronašli komandni centar palestinske militantne grupe Hamas.

AP Photo/Abed Khaled
 

- Ispod bolnice, u podrumu, pronašli smo komandni i kontrolni centar Hamasa, prsluke za bombaše samoubice, granate, puške AK-47, eksplozivne naprave i drugo oružje, kompjutere, novac - rekao je Hagari.

Dodao je da su pronađeni dokazi koji ukazuju da je Hamas ispod dečje bolnice držao taoce.

7.15 - Desetine poginulih u izraelskom bombardovanju izbegličkog kampa Džabalija u Gazi

Desetine palestinskih civila ubijeno je i povređeno u sinoćnjem izraelskom bombardovanju kampa Džabalija, severno od pojasa Gaze. Kako prenosi agencija WAFA, 31 Palestinac je poginuo, a više njih je povređeno nakon što su izraelski avioni bombardovali 12 domova u oblasti kampa Džabalija.

7.00 - Hamas: Oslobodili bismo do 70 žena i dece u zamenu za petodnevno primirje

AP Photo/Yousef Masoud
 

Palestinska grupa Hamas saopštila je danas da je posrednike iz Katara obavestila da je spremna da oslobodi do 70 žena i dece koji su u zarobljeništvu u Pojasu Gaze u zamenu za petodnevno primirje.

- Primirje treba da obuhvati potpuni prekid vatre i omogući dostavu humanitarne pomoći širom Pojasa Gaze - rekao je portparol Hamasa Abu Ubaida.

On je optužio izraelske vlasti da izbegavaju dogovor po tom pitanju.

6.50 -  Kamioni agencije UN u Gazi ostali bez goriva

Agencija Ujedinjenih nacija za pomoć palestinskim izbeglicama saopštila je da su njeni kamioni u Pojasu Gaze ostali bez goriva nakon što su ispraznili veliki rezervoar goriva u prethodne tri nedelje.

- Sutra nećemo moći da primimo pomoć koja dolazi preko graničnog prelaza Rafa - navodi se u saopštenju, prenosi Harec.

Dodaje se da će humanitarna operacija u Pojasu Gaze biti obustavljena u roku od 48 sati jer nije dozvoljen ulazak goriva.

Najvažnije činjenice

- Militanti Hamasa napali su 7. oktobra ujutru nekoliko lokacija u Izraelu sa kopna, mora i iz vazduha, prilikom čega je stradalo 1.400 ljudi.

- Kao odgovor na to Izraelske odbrambene snage (IDF) pokrenule su ubrzo napade na Pojas Gaze, objavljujući rat i tvrdeći da ciljaju samo lokacije Hamasa.

- Kasnije je naložena kompletna opsada Pojasa Gaze, kojom je prekinut dotok vode, hrane, struje i goriva građanima.

- U unakrsnim granatiranjima do sada je stradalo više od 9.000 ljudi u Pojasu Gaze i više od 1.400 u Izraelu, među kojima i veliki broj civila.

- Sjedinjene Američke Države podržale su Izrael u borbi, obećavajući vojnu pomoć, dok su, sa druge strane, Kina i Rusija zauzele neutralan stav, pozivajući na prekid sukoba i mirovne pregovore.

- Kako je Izrael bio potpuno nespreman za napad, analitičari su za veliki broj žrtava i sporu reakciju okrivili propust obaveštajnih službi.

- U napade na Izrael uključio se i libanski Hezbolah, kao i jemenski Huti.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: 24sedam

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike