Porodice talaca počele veliki marš: Pešačiće od Tel Aviva do Jerusalima, imaju zahteve za Netanjahua

14.11.2023

13:43

0

Hamas je spreman da oslobodi do 70 žena i dece u zamenu za petodnevno primirje

Porodice talaca počele veliki marš: Pešačiće od Tel Aviva do Jerusalima, imaju zahteve za Netanjahua
Slike talaca koje je oteo Hamas - Copyright AP Photo/Oded Balilty

Porodice Izraelaca koje Hamas drži kao taoce u Pojasu Gaze, zajedno sa ljudima koji ih podržavaju, počele su u Tel Avivu protestni marš, pozivajući na njihovo oslobađanje.

Demonstranti će narednih dana peške otići u Jerusalim, gde će od premijera Benjamina Netanjahua zatražiti slobodu svojih najmilijih.

Protestni marš se održava u trenutku kada se Izrael i Hamas, prema navodima pojedinih medija, spremaju da postignu sporazum koji će omogućiti oslobađanje desetina žena i dece iz Pojasa Gaze.

Hamas je prethodno saopštio je da je posrednike iz Katara obavestio da je spreman da oslobodi do 70 žena i dece u zamenu za petodnevno primirje.

- Primirje treba da obuhvati potpuni prekid vatre i omogući dostavu humanitarne pomoći širom Pojasa Gaze - rekao je portparol Hamasa Abu Ubaida.

On je optužio izraelske vlasti da izbegavaju dogovor o tom pitanju.

Do sada su oslobođene četiri žene, od oko 240 talaca koliko ih je, prema procenama, Hamas oteo 7. oktobra.

Hamas je u nekoliko navrata izveštavao da su pojedini taoci stradali u izraelskim vazdušnim udarima, ali to nije zvanično potvrđeno.

U međuvremenu, izraelska vojska je danas potvrdila smrt kapetana Noe Marciano koja je služila u 414. korpusu za prikupljanje borbenih obaveštajnih podataka, i nalazila se u bazi Nahal Oz kada su je napali pripadnici Hamasa.

Podsetimo, Hamas je 7. oktobra napao Izrael i tom prilikom je ubijeno oko 1.400 ljudi, a onda je izraelska vojska odgovorila snažnim bombardovanjem Pojasa Gaze, a procenjuje se da je od tada u palestinskoj enklavi ubijeno više od 11.000 ljudi.

Sve vesti o ratu u Izraelu iz minuta u minut možete pratiti na našem blogu uživo.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike