Probudili ga zemljotresi: Vulkan na Islandu proradio posle 900 godina, lava obojila nebo iznad Rejkjavika (VIDEO, FOTO)

20.03.2021

10:24

0

Aktivno područje nalazi se na 30 kilometara od glavnog grada

Probudili ga zemljotresi: Vulkan na Islandu proradio posle 900 godina, lava obojila nebo iznad Rejkjavika (VIDEO, FOTO)
Copyright Tanjug/Icelandic Met Office via AP

Na jugozapadu Islanda sinoć je došlo do erupcije vulkana, nakon hiljada manjih zemljotresa koji su to područje pogodili proteklih nedelja, saopštila je meteorološka služba te zemlje.

Zbog erupcije vulkana Fagradalsfjal u regionu Sidirnes, što u prevodu znači južno poluostrvo, obustavljen je sav vazdušni saobraćaj sa aerodroma u Keflaviku i ka njemu, prenosi Rojters.

U poslednjih nekoliko nedelja na Islandu je zabeleženo čak 50.000 podrhtavanja tla, što je ukazivalo na moguću erupciju. Tlo je trenutno mirno i prati se mogući put lave.

Volcano eruption just started in Iceland Close to Blue Lagoon and the airport

Posted by Bjorg Kristin Jonsdóttir on Петак, 19. март 2021.

Erupcija se dogodila u nenaseljenom području, pa se smatra da lava neće uzrokovati veće probleme, a očekuje se da će trajati najmanje nekoliko dana.

Tokom dana zabeleženo je nekoliko manjih erupcija koje su dovele do velike, koja se dogodila oko ponoći.

Zemljotresi koji su pogodili ovu državu u poslednjih nekoliko dana nagoveštavali su erupciju. Neki od tih potresa bili su jačine i do 5,7 stepeni Rihterove skale.

Pročitajte još

– Nikada nismo videli ovoliku seizmološku aktivnosti – rekla je koordinatorka seizmološke službe na Islandu Sara Barsoti za Rojters.

Aktivno područje nalazi se na 30 kilometara od glavnog grada Rejkavika, a lokalno stanovništvo je u stanju pripravnosti ukoliko bude bilo potrebe da se evakuiše. Island je navikao na vulkanske erupcije, ali nijedne veće erupcije nije bilo već stotinama godina na ovom području, tako blizu glavnog grada.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike