SAD pripremaju planove za budžet, ali nijedan ne uključuje pomoć za Izrael ili Ukrajinu

12.11.2023

09:32

0

Prvi predlog zakona bi produžio finansiranje do 19. januara sledeće godine

SAD pripremaju planove za budžet, ali nijedan ne uključuje pomoć za Izrael ili Ukrajinu
Predstavnički dom SAD - Copyright AP Photo/Alex Brandon

Narednog petka ističe privremeno rešenje američkog državnog budžeta, zbog čega su republikanci u Predstavničkom domu najavili plan u dva koraka za finansiranje vlade, ali nijedno od dva najavljena rešenja ne uključuje dodatnu pomoć za Izrael ili Ukrajinu, potvrdila su za CNN tri izvora upoznata sa ovim pitanjem.

Najavljujući novi plan republikanaca, novoizabrani predsednik Predstavničkog doma Majk Džonson rekao je: "Nisam ja bio arhitekta nereda u kojem smo se našli".

Džonson se nije u potpunosti povinovao željama tvrdokornih desničara među republikancima, jer novi plan ne uključuje duboke rezove potrošnje za koje se zalaže krajnje desničarsko krilo republikanaca, već umesto toga proširuje finansiranje na sadašnjem nivou.

AP Photo/Alex Brandon
Majk Džonson

- Ovaj plan u dva koraka je neophodan da bi republikance u Predstavničkom domu doveo u najbolju poziciju da se bore za konzervativne ideje i pobede - navodi se u Džonsonovom saopštenju.

Prvi predlog zakona bi produžio finansiranje do 19. januara sledeće godine i ono bi uključivalo izdvajanja za vojne potrebe, boračka pitanja, transport, stanovanje i energetiku.

Drugi predlog zakona, kojim bi se finansiranje produžilo do 2. februara, uključivao bi finansiranje ostatka vlade, ali nijedan predlog zakona ne uključuje dodatnu pomoć za Izrael ili Ukrajinu.

 

BONUS VIDEO

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike