Nema milosti: Tri novorođene bebe umrle u bolnici Al Šifa

12.11.2023

07:09

0

Nema milosti: Tri novorođene bebe umrle u bolnici Al Šifa
Copyright Tanjug/AP Photo/Fatima Shbair)

Tri novorođene bebe umrle su u najvećoj bolnici u Gazi, koja je stavljena "van funkcije" usled intenzivnih borbi u toj oblasti, saopštilo je Ministarstvo zdravlja koje kontroliše Hamas.

Ta militantna grupa saopštila je sinoć da je objekat pod opsadom izraelskih snaga, dok je izraelska vojska to negirala.

Dr Munir Al-Burš, predstavnik Ministarstva zdravlja rekao je za CNN da su dve bebe u bolnici Al-Šifa umrle u noći sa petka na subotu nakon što je granata pala u blizini, isključivši generator koji je napajao inkubatore na odeljenju neonatologije. Još jedna beba je preminula u toku dana.

"Lekari su sada primorani da ručno izvode veštačko disanje na 36 drugih beba o kojima se brinu", rekao je Al-Burš.

AP Photo/Abed Khaled
 

 

Portparol ministarstva dr Ašraf al-Kidra rekao je da je bolnica "van upotrebe" nakon što je više puta bila na meti izraelske vatre. „Jedinica intenzivne nege, pedijatrijsko odeljenje i uređaji za kiseonik su prestali da rade“, rekao je al-Kidra

. Dobrotvorna medicinska organizacija Lekari bez granica saopštila je da ne može da stupi u kontakt ni sa jednim od svojih zaposlenih u bolnici Al-Šifa.

„Kola hitne pomoći više ne mogu da se kreću da pokupe povređene, a neprekidno bombardovanje sprečava pacijente i osoblje da se evakuišu“, navodi se u saopštenju. Izraelska vojska je rekla za CNN da su „u toku intenzivne borbe“ protiv Hamasa u blizini bolnice, ali je odbila da dalje komentariše blizinu njenih snaga zdravstvenom kompleksu. Izrael je optužio militante Hamasa koji upravljaju Gazom da koriste bolnice kao pokriće.

Najnovije informacije o sukobu na Bliskom istoku pratite u našem blogu.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike