Šta se krije iza bezuslovne podrške SAD Izraelu? Američki politikolog objasnio zašto Bajden ignoriše stradanje civila

11.11.2023

16:06

0

Šta se krije iza bezuslovne podrške SAD Izraelu? Američki politikolog objasnio zašto Bajden ignoriše stradanje civila
Copyright Profimedia

SAD nastavljaju da podržavaju Izrael zbog "domaće politike" i zabrinutosti zbog "moćnog" izraelskog lobija u Vašingtonu, rekao je američki politikolog Džon Džej Miršajmer u intervjuu za Jutjub kanal "Judging Freedom".

- Džo Bajden potpuno dobro razume, kao i Barak Obama, Džimi Karter i Džordž H. V. Buš da ćete platiti političku cenu ako pređete preko izraelskog lobija - istakao je Miršajmer.

On je napomenuo da „u ovom lobiju nema apsolutno ničeg nezakonitog, nemoralnog i neetičkog” i podsetio da je američki politički sistem „ustrojen na način koji omogućava lobiju da ima veliki uticaj”, navodeći kao primer Nacionalnu streljačku asocijaciju.

Miršajmer je dodao da je bilo vremena kada je Izrael bio „strateško bogatstvo“ SAD, što je rekao da danas nije slučaj.

Prema mišljenju stručnjaka, trenutni „posebni odnos“ Vašingtona sa Tel Avivom ne može se objasniti samo strateškim ili moralnim argumentima, posebno s obzirom na to „kako se Izrael odnosio prema Palestincima“, posebno usred eskalacije sukoba nakon napada Hamasa 7. oktobra na jevrejsku država iz Pojasa Gaze.

Printscreen Youtube/The Robert Schuman Centre for Advanced Studies
Džon Miršajmer

Sve veći broj poginulih civila u Gazi i nedavno obećanje izraelskog premijera Benjamina Netanjahua da će ponovo okupirati Gazu, izazvali su „primetnu promenu u jeziku podrške SAD prema Izraelu“, navode američki mediji.

Američka podrška Izraelu datira još od 1948. godine, kada je tadašnji američki predsednik Hari Truman postao prvi svetski lider koji je priznao jevrejsku državu, a danas je nastavlja predsednik Bajden, koji je obećao „da će stati uz Izrael“ nakon napada 7. oktobra i koji je već poslao veliku vojnu pomoć jevrejskoj državi.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike