Američkom senatoru civilne žrtve u Gazi nisu bitne: Nema ograničenja za ono što Izrael treba da uradi

01.11.2023

17:24

0

Za njega ne postoji granica

Američkom senatoru civilne žrtve u Gazi nisu bitne: Nema ograničenja za ono što Izrael treba da uradi
Copyright AP Photo/Artie Walker Jr., File

Sjedinjene Američke Države treba da stoje uz Izrael u kampanji protiv Hamasa bez obzira na to koliko težak udarac zadaje civilnom stanovništvu u Gazi, tvrdi senator Lindzi Grejem.

On je otišao toliko daleko da je uporedio izraelsku vojnu operaciju protiv militanata sa borbom saveznika protiv nacističke Nemačke i Japana tokom Drugog svetskog rata.

U intervjuu za CNN u utorak Grejam je upitan da li postoji „granica” za njega, nakon čega bi počeo da dovodi u pitanje izraelsku taktiku, na šta je republikanac odgovorio odrično, rekavši da nema ograničenja za to „što Izrael treba da uradi ljudima koji pokušavaju da kolju Jevreje“.

- Ideja da Izrael mora da se izvini zbog napada na Hamas, koji je povezan sa sopstvenim stanovništvom, mora da prestane - insistirao je senator, dodajući da je Hamas taj koji „stvara ove žrtve, a ne Izrael“.

Grejam je istakao da Izrael mora da „bude pametan“ i da pokuša da „ograniči civilne žrtve“ i pozvao je na isporuku humanitarne pomoći u „područja koja štite nevine“.

Tokom posete Izraelu prošlog meseca američki predsednik Džo Bajden uverio je premijera Benjamina Netanjahua da „sve dok je Sjedinjenih Američkih Država, a biće ih zauvek, nećemo dozvoliti da ikada budete sami“.

Ubrzo nakon smrtonosnog napada Hamasa na Izrael prošlog meseca, Vašington se trudio da svom dugogodišnjem savezniku pruži dodatnu pomoć u odbrani vrednoj milijarde dolara.

SAD su takođe rasporedile dve grupe nosača aviona i drugu pomorsku imovinu, eskadrilu borbenih aviona F-16, sisteme protivvazdušne odbrane i 900 vojnika na Bliskom istoku, rekavši da bi pojačano vojno prisustvo trebalo da služi kao odvraćanje drugim državama koje su u iskušenju da se uključe u sukob.

U Pojasu Gaze do sada je, prema poslednjim informacijama Ministarstva zdravlja u Gazi, ubijeno 8.796 Palestinaca, uključujući 3.648 dece.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike